27 August 2011

ICT veroordeelt de executie van Tibetanen door China

23 oktober 2009

Op 20 oktober zijn de Tibetanen Lobsang Gyaltsen, Loyak en Penkyi geëxecuteerd. Het zijn de eerste bekende executies van Tibetanen sinds 2003.

Na de massale, overwegend vreedzame, voorjaarsprotesten in Tibet in 2008 werden veel Tibetanen gearresteerd en gevangen gezet. Afgelopen voorjaar vonden er achter gesloten deuren processen tegen een aantal Tibetaanse demonstranten plaats. Deze processen, die tot de recente executies hebben geleid, waren niet volgens de internationale juridische standaarden. De geëxecuteerde Tibetanen werd een open en eerlijk proces onthouden en de executies lijken slechts een politiek doel te dienen. Het toont dat China alle middelen inzet om de Tibetanen te intimideren en ieder verzet tegen de Chinese bezetting hardhandig de kop in drukt. 


Penkyi 

ICT is zeer bezorgd over de alarmerende ontwikkelingen en veroordeelt de executies. Daarnaast heeft ICT er bij de Nederlandse regering en de EU op aangedrongen om de Chinese regering met klem te verzoeken opheldering te geven over de omstandigheden waaronder deze executies hebben plaatsgevonden. 


Loyak 

“Deze meedogenloze executies gaan meer over de aanscherping van China’s politieke controle in Tibet dan over rechtvaardigheid. De executies zijn bedoeld om een sterke waarschuwing naar Tibetanen uit te zenden – elke openbare uiting van ontevredenheid over China’s overheersing in Tibet zal op de hardst mogelijke manier worden aangepakt. Wij roepen de Nederlandse regering, de EU en de VN op om de executies te veroordelen en verzoeken de Chinese regering met klem om met de Dalai Lama te onderhandelen om een eerlijke en juiste oplossing voor het Tibetaanse volk te vinden,’ aldus ICT-directeur Tsering Jampa. 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer