28 June 2017

ICT verontrust over gezondheidstoestand van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo

ICT is diep verontrust over berichten over gezondheidstoestand van Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. China moet Liu Xiaobo adequate medische behandeling bieden, waar hij deze ook wenst te ontvangen.

International Campaign for Tibet is diep verontrust over het nieuws, dat Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo ziek is en stelt dat het de plicht is van de Chinese regering om voor adequate medische behandeling te zorgen.

Demonstratie Liu Xiaobo Mary Beth Markey van International Campaign Tibet tijdens demonstratie voor Liu Xiaobo. 19 januari 2011.

Liu Xiaobo werd in 2009 veroordeeld tot 11 jaar in gevangenisstraf voor het zogenaamd “aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht”. In dat kader had de Dalai Lama al eerder aangedrongen op zijn vrijlating door te stellen dat “met de veroordeling van Liu Xiaobo en anderen zoals hij, die de vrijheid van meningsuiting gebruiken om in het openbaar hun meningen naar voren te brengen, de Chinese autoriteiten niet alleen in strijd met de door China ondertekende beginselen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens handelen, maar ook met de in de grondwet van de Volksrepubliek China vastgelegde vrijheid van meningsuiting.”

ICT was een van de vele groepen die opkomen voor de mensenrechten in China, die als protest tegen zijn veroordeling een internationale campagne voor zijn vrijlating lanceerden.

Begin deze week werd Liu Xiaobo op medische gronden parole verleend. Volgens de berichten lijdt Liu aan leverkanker en is hij verplaatst naar het ‘Nummer Een Ziekenhuis’ van de Chinese Medische Universiteit in Shenyang.

ICT steunt de internationale oproep dat Liu de best mogelijke medische zorg moet krijgen, waar hij deze ook wenst te ontvangen, binnen of buiten China.

“In het verleden kreeg een gevangene, die op medisch gronden parole verleend was, meestal toestemming om voor medische behandeling naar het buitenland te reizen”, merkte John Kamm, directeur van de stichting Dui Hua[1] in een verklaring op. Hij voegde hieraan toe, “Hoewel dat vijftien jaar geleden nog gebruikelijk was, krijgen gevangen, die medisch parole is verleend, de afgelopen jaren zelden toestemming om voor medische behandeling naar het buitenland reizen. Dui Hua roept de gevangenis autoriteiten op om Liu Xiaobo en zijn vrouw, indien zij dit wensen, voor medische behandeling naar het buitenland te laten reizen.”

Al in 2000, twee jaar voor de hervatting van de dialoog tussen vertegenwoordigers van de Dalai Lama en ambtenaren in Beijing, schreef Liu Xiaobo een artikel ter ondersteuning van de standpunten van de Dalai Lama over autonomie voor Tibet binnen de Volksrepubliek China en zei dat deze opstelling “niet alleen moreel verantwoord, maar ook in de praktijk een oprechte uitdrukking is voor vreedzame onderhandelingen”. In maart 2008 nam de naam van Liu Xiaobo een prominente plaats in onder de 29 oorspronkelijke ondertekenaars van een 12-punts petitie aan de Chinese autoriteiten, waarin ze op riepen tot dialoog tussen de Chinese regering en de Dalai Lama. In de petitie wezen de ondertekenaars op “ernstige fouten” in het Chinese beleid in Tibet, hadden kritiek op de reactie van de Chinese regering op de protesten in Tibet, en stelden dat “de stijl van regeren” niet voldeed “aan de normen van de moderne beschaving.”

Voetnoten:

[1] de Dui Hua stichting zet zich in voor betere medische behandeling van gevangenen: http://duihua.org/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer