28 August 2011

ICT roept premier Balkenende op de Dalai Lama te ontvangen

22 april 2009

International Campaign for Tibet roept minister-president Balkenende op om de Dalai Lama te ontvangen tijdens zijn bezoek aan Nederland op 4 en 5 juni. Op 24 april biedt ICT de minister President daarvoor een petitie aan op Het Plein in Den Haag. Op die dag voert de Tweede Kamer overleg met de premier over de aanstaande EU-China top. ICT wil de premier daarmee wijzen op de belangrijke rol die Tibet speelt bij het zorgen voor stabiliteit in China en bij het versterken van de duurzame relatie van de EU met China.

ICT biedt de minister-president een uitvergrote petitiekaart, die al door duizenden Nederlanders is ondertekend en die de premier oproept zich te voegen bij de Europese regeringsleiders van Engeland, Duitsland, Frankrijk en België die de Dalai Lama in het afgelopen jaar al hebben ontvangen.

ICT directeur Tsering Jampa zegt: “Door de Dalai Lama in juni te ontvangen heeft premier Balkenende een unieke kans om zich persoonlijk te laten informeren over de visie van de Dalai Lama met betrekking tot de toekomst van Tibet, zodat de premier zelf zijn eigen onafhankelijke oordeel kan vormen.” Het dialoogproces tussen afgevaardigden van de Dalai Lama en de Chinese autoriteiten ligt sinds oktober vorig jaar stil omdat er geen resultaten zijn geboekt.

De onderdrukking in Tibet gaat intussen onverminderd door. Op 8 april werd een aantal Tibetanen ter dood veroordeeld voor hun aandeel in ongeregeldheden in Lhasa in maart 2008. ICT is zeer bezorgd over het lot en de rechtszekerheid van meer dan 650 Tibetanen die op dit moment in Tibet in de gevangenis zitten.

Afgelopen dinsdag nog gaf een Chinese advocaat een zeldzaam telefonisch interview over het proces van de gerespecteerde Tibetaanse Lama Phurbu Rinpoche die vast zit door valse beschuldigingen.

Sinds de uitgebreide demonstraties van het afgelopen jaar worden ook nog steeds 1200 Tibetanen vermist. ICT roept de internationale gemeenschap op om China ertoe te bewegen de mensenrechtenschendingen in Tibet te beëindigen, alle politieke gevangenen vrij te laten en om onafhankelijke waarnemers toe te laten tot Tibet.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer