9 February 2022

ICT roept op tot vrijlating van Go Sherab Gyatso - Bezorgdheid over gezondheidstoestand

De Internationale Campagne voor Tibet (ICT) maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van de Tibetaanse schrijver Go Sherab Gyatso, die ten onrechte gevangen is gezet, en eist opnieuw dat de Chinese regering hem onmiddellijk vrijlaat. Tibetanen in ballingschap en de Human Rights Watch (HRW) melden dat de gezondheid van de Tibetaanse monnik ernstig is verslechterd omdat hij aan een chronische longziekte lijdt en in de gevangenis vermoedelijk onvoldoende medische verzorging krijgt. Go Sherab Gyatso werd naar verluidt in februari 2021 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

“Opnieuw is het leven van een Tibetaan in gevaar door de duidelijk onmenselijke omstandigheden in de gevangenis, omdat de Chinese regering geen vreedzame uitingen van afwijkende meningen tolereert. Go Sherab Gyatso moet onmiddellijk worden vrijgelaten en medische verzorging krijgen. Wij roepen de internationale gemeenschap, regeringen en parlementen op om zijn zaak bij de Chinese regering aan de orde te stellen en aan te dringen op zijn vrijlating,” aldus Kai Müller, uitvoerend directeur van ICT.

ICT heeft herhaaldelijk gewezen op het verontrustende patroon van repressie in Tibet, waarbij de Chinese autoriteiten een afwijkende mening of een onafhankelijke gedachte meedogenloos vervolgen. In dit verband zijn alleen al sinds augustus 2020 drie Tibetanen overleden ten gevolge van foltering en mishandeling in de gevangenis: de moeder van drie Lhamo, de 19-jarige monnik Tenzin Nyima en de gids Kunchok Jinpa.

In 2015 heeft ICT in totaal 29 gevallen gedocumenteerd van Tibetanen die in de gevangenis werden gemarteld en mishandeld, van wie velen na hun vrijlating zijn overleden, ook als gevolg van slechte medische behandeling. In soortgelijke omstandigheden verloren de Tibetanen Norsang, Shonnu Palden, Pema Wangchen, Gendun Sherab en Choeki het leven tussen 2018 en 2020.

Het is opvallend dat Tibetaanse geleerden en schrijvers die zich inzetten voor het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur, herhaaldelijk door de Chinese autoriteiten worden gearresteerd. HRW benadrukt in dit verband ook: “Een gemeenschappelijk kenmerk van deze gedetineerde personen is hun uitgebreide kennis van de Tibetaanse taal, cultuur en literatuur, die tot de verbeelding van veel jonge Tibetanen heeft gesproken. Dit lijkt de enige reden te zijn voor hun detentie, aangezien er geen aanwijzingen zijn dat een van hen de nationale wetten heeft overtreden”.

De willekeurige detentie van Go Sherab Gyatso had onlangs de internationale aandacht getrokken toen speciale rapporteurs van de VN en mensenrechtendeskundigen de Chinese regering in een openbare brief hun bezorgdheid hadden geuit over de verblijfplaats van de 46-jarige monnik. In haar antwoord had de Chinese regering de VN-deskundigen meegedeeld dat Go Sherab Gyatso in oktober 2020 was gearresteerd op verdenking van “aanzetten tot afscheiding”. Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap werd Gyatso in februari 2021 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en overgebracht naar een gevangenis 20 kilometer ten zuidwesten van Lhasa.

Gyatso behoort tot het Kirti-klooster en heeft als auteur verschillende boeken gepubliceerd over Tibetaanse boeddhistische filosofie, traditie en cultuur. Hiertoe behoren commentaren op de autobiografie van de Tibetaans-boeddhistische meester Tsongkhapa, een adviesboek over Sakya Pandita en Gedun Choephels getiteld Het gouden oppervlak, en Pelgrimage van een kosmopoliet. Zijn publicaties bevatten ook kritische essays over het Tibetaanse monastieke onderwijssysteem en de monastieke gemeenschap.

Share this
23 January 2024

BIJ BELANGRIJKE VN-REVIEW VERDUBBELT AANTAL STATEN DIE BEZORGDHEID UITEN OVER TIBET

Lees meer
15 January 2024

10 DINGEN OM IN DE GATEN TE HOUDEN IN 2024

Lees meer