26 August 2011

ICT publiceert twee nieuwe rapporten over Tibetaanse vluchtelingen

18 juni 2010

Persbericht ICT, 19 juni 2010

Een groep Tibetaanse vluchtelingen die vorige week door de Nepalese politie naar de grens werden teruggebracht, hebben ternauwernood kunnen voorkomen dat ze werden teruggestuurd naar China. De groep, waaronder twee kinderen, moest zich schuilhouden nadat de grenswacht een zoektocht naar hen was begonnen aan de Nepalese kant van de grens.

International Campaign for Tibet (ICT) heeft twee nieuwe rapporten gepubliceerd, vooruitlopend op Wereldvluchtelingendag op 20 juni a.s. Hierin worden de gevaren beschreven waaraan zowel gevluchte als verblijvende Tibetanen in Nepal in toenemende mate zijn blootgesteld in het onbestendige politieke klimaat van de afgelopen twee jaar. Deze periode begon met de protesten en de veiligheidsbeperkingen die in heel Tibet zijn opgelegd.

Onder druk van de Chinese regering, voor wie de Tibetaanse kwestie bepalend is voor de bilaterale relatie met Kathmandu, heeft Nepal het beleid met betrekking tot de Tibetanen verhardt. Dit is onverenigbaar met de procedures die met Nepal zijn overeengekomen om de Tibetanen een veilige doorgang van Tibet naar Nepal te garanderen.

Tsering Jampa, Executive Director ICT-Europe: “De ernstige situatie met betrekking tot de mensenrechten in Tibet, die uitvoerig is onderbouwd, leidt ertoe dat er elk jaar honderden Tibetanen vluchten. Helaas is dit niet nieuws, hoewel de Chinezen er steeds agressievere methoden op na houden om de vlucht en de ontvangst in Nepal van Tibetanen te dwarsbomen. Om deze reden zouden de partijen die de Tibetaanse vluchtelingen opvangen, waaronder UNHCR en buitenlandse sympathiserende regeringen, zo intensief mogelijk moeten samenwerken om diplomatieke en duurzame oplossingen te vinden zodat de Tibetanen een volwaardig en vrij leven kunnen leiden tot de dag dat ze kunnen terugkeren naar Tibet.”

Hoogtepunten van de rapporten zijn:

  •  Een incident vorige week waarbij een groep net gevluchte Tibetanen, voornamelijk vrouwen en twee zieke kinderen, in hun vlucht voor de Chinese bewapende politie in een bos moest schuilen nadat de Nepalese politie ze naar de grens had teruggebracht. In een andere zaak lukte het een aantal Tibetaanse vluchtelingen te ontsnappen toen de Nepalese politie ze naar de grens terugbracht.
  • Harder taalgebruik van ambtenaren en hoge politieofficieren die Tibetanen dreigen te deporteren. Dit druist in tegen de afspraken om een veilig vervoer te garanderen voor Tibetanen die Tibet via Nepal proberen te ontvluchten.
  • Inconsequente en onduidelijke behandeling van Tibetanen op doortocht – zowel door Nepalese ambtenaren als door grenswachten. Dit wijst op een schending van het herenakkoord dat ervoor moet zorgen dat Tibetaanse vluchtelingen veilig de grens over kunnen steken richting Kathmandu en verder kunnen reizen naar India.
  • Het dreigement om het vuur te openen op Tibetaanse vredesactivisten als ze bij de Chinese ambassade demonstreren. Dit dreigement uitte een hoge Nepalese ambtenaar een aantal dagen voor de viering van de Tibet Uprising Day op 10 maart, gericht aan de de facto vertegenwoordiger van de Dalai Lama.Verminderde mentale veerkracht onder de gevluchte Tibetanen; een situatie die door een ambtenaar werd vergeleken met een ‘dood door duizend messteken’.

Het rapport ‘Dangerous Crossing: Conditions Impacting the Flight of Tibetan Refugees’ kunnen vanaf vandaag worden gedownload door te klikken op bijgevoegde link. Het rapport ‘A Fragile Welcome: China’s influence on Nepal and its impact on Tibetans’ volgt binnenkort op deze pagina.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer