ICT belicht buitenrechterlijke aanhoudingen in Tibet op de Internationale VN-Dag van gedwongen verdwijningen
PERSBERICHT
Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Slachtoffers van Gedwongen Verdwijningen op 30 augustus 2014, roept International Campaign for Tibet (ICT) op ??om een einde te maken aan een golf van gedwongen en extra-legale verdwijningen in heel Tibet, met name na de toegenomen repressie sinds de start van de zelfverbrandingen in 2009.
Er is een nieuwe piek in gedwongen verdwijningen sinds de zelfverbrandingen in Tibet in 2009. De draconische reactie van de autoriteiten op de meer dan 130 zelfverbrandingen over heel Tibet omvatte onder meer represaillemaatregelen tegen personen die contact hebben met zelfverbranders. Onder hen vallen vrienden, families, getuigen van de daad, en zelfs hele gemeenschappen.
Gedwongen verdwijning wordt door de Chinese autoriteiten in Tibet gebruikt als tactiek om angst te zaaien en te proberen loyaliteit aan de partij-staat te veilig te stellen, zei Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet. We zijn zeer bezorgd over deze gevallen van met zelfverbrandingen in verband staande verdwijningen, zoals vrienden, familie, en mensen die alleen maar getuige zijn geweest van een zelfverbranding, voegde Jampa toe.
In juli 2014 bracht ICT een rapport uit, Daden van opmerkelijke kwaadaardigheid: De Criminalisering van Zelfverbrandingen, welke de golf van gedwongen verdwijningen van de Tibetanen in detail beschrijft.
Tibetanen, die sinds 2008 zijn verdwenen, zijn met extreme wreedheid behandeld. Veel Tibetanen zijn bij vrijlating diep psychologisch getraumatiseerd, anderen zijn niet in staat om te lopen of te spreken, of hebben gebroken of ontwrichte ledematen. ICT beschikt over informatie over een aantal Tibetanen, die in hechtenis zijn doodgeslagen, na deelname aan of op verdenking van betrokkenheid bij protesten.
Onder meer de volgende gevallen worden in het ICT-rapport aangehaald:
. Naar aanleiding van de zelfverbranding en dood van de Tibetaanse schrijver Gudrub in Nagchu op 4 oktober 2012, werd zijn oom Tsewang Jermey uit zijn huis gehaald, en vervolgens werden zijn jongere broer, zus en haar man ook meegenomen. Ongeveer 30 van zijn vrienden zijn op weg naar het ziekenhuis om hem te zien verdwenen.
. De monnik Gedun Jamyang verdween nadat hij gebeden had gereciteerd voor Tamdin Dorje, die zichzelf op 13 oktober 2012 in het oosten van Tibet in brand had gestoken. Dorkho Kyab en zijn zoon Choephel werden ook aangehouden, naar verluidt voor het helpen van Tamdin Dorje’s familie met het regelen van de begrafenis ceremonie. De monnik Choezin en Lobsang Choephel werden op 12 december 2012 gearresteerd. Hun verblijfplaats is niet bekend.
In een ander geval overleed Goshul Lobsang op 19 maart 2014 thuis in het noordoosten van Tibet door tijdens zijn ‘verdwijning’ en later gevangenis straf opgelopen ernstige martelingen. Hij werd ervan beschuldigd dat hij een organisator was van een protest in 2008. Hij was zo zwaar geslagen, dat hij zijn eten niet eens kon slikken.
International Campaign for Tibet roept de internationale gemeenschap op om van China te vragen, dat zij de verblijfplaats van de verdwenen Tibetanen volledige openbaar maakt en waarborgt dat gedwongen of onvrijwillige verdwijningen in de toekomst niet meer plaatsvinden.