29 december 2011

Het Europees Parlement dringt er bij China op religieuze rechten in Tibet opzicht

2 november 2011

ICT-rapport

Op donderdag 27 oktober 2011 besprak het Europees Parlement in Straatsburg in plenaire zitting de mensenrechtensituatie in Tibet, en in het bijzonder de zelfverbranding door negen monniken en een non die sinds maart 2011 in Tibet hebben plaatsgevonden. De plenaire vergadering stemde en nam een resolutie aan over de urgente mensenrechtensituatie, waarin het het aanhoudende Chinese hardhandige optreden tegen Tibetaanse kloosters veroordeelt.

Europarlementsleden veroordelen het hardhandig optreden tegen Tibetaanse boeddhistische kloosters in de Ngaba (Chinees: Aba), de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur in de provincie Sichuan, en in andere delen van het Tibetaanse plateau, met inbegrip van de brute veiligheidsinvallen, willekeurige gevangenzetting van monniken, en de permanente aanwezigheid van politie in de kloosters. In een persbericht zei Thomas Mann MEP, Voorzitter van de niet partij-gebonden Tibet Intergroup in het Europese Parlement: “De situatie in het Kirti klooster is verontrustend. Negen monniken en een non zagen in hun wanhoop geen andere oplossing meer, dan hun toevlucht nemen tot zelfverbranding. Ze wilde er zeker van zijn, dat we zien wat er gebeurt.”

Vincent Metten, EU Policy Director van International Campaign voor Tibet in Brussel, zei: ”Wij juichen dit initiatief van het Europees Parlement toe, dat wederom de ernstige zorgen van burgers in Europa weergeeft over de situatie in Tibet en over de wanhoop van de Tibetaanse monniken en een non, die tot deze drastische daad van wanhoop en protest besloten hebben.” Hij voegde hieraan toe: “De resolutie richt aanbevelingen aan andere EU-organen, in het bijzonder op de noodzaak om over deze kwestie een publiekelijke EU-verklaring aan te nemen, die helaas tot dusver nog steeds ontbreekt. Wij hopen dat deze tijding zowel in Brussel als in Beijing zal worden gehoord.”

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer