28 augustus 2011

Heropening van Tibet voor toeristen uitgesteld

Terwijl er protesten zijn rond de aankomst van de Olympische fakkel in San Francisco, hebben de Chinese autoriteiten de heropening van de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) voor toerisme uitgesteld.

Waarschijnlijk zijn de Chinese autoriteiten bezorgd over de fakkeltocht door Tibet en willen ze hun hardhandige optreden in Tibet voor de buitenwereld verborgen houden. Eerder kondigden Chinese ambtenaren aan dat de TAR op 1 mei opnieuw voor toerisme zou worden geopend. Volgens betrouwbare rapporten is de heropening nu pas na de Olympische Spelen.

De Chinese overheid heeft visumprocedures vertraagd en is volgens reisbureaus gestopt met het uitgeven van multiple-entry-visa naar China vanuit Hong Kong, een belangrijke doorgangspoort voor reizen naar China.

De Partijvoorzitter van de TAR, Jampa Phuntsog, zei vandaag op een persconferentie in Peking dat als er tijdens de Olympische fakkeltocht door Tibetanen ‘wat voor problemen dan ook’ veroorzaakt worden ‘wij deze personen streng zullen behandelen … wij zullen niet mild zijn.’

Na protesten die op 10 maart in Lhasa begonnen, en die werden gevolgd door een oproer op 14 maart, is de TAR sinds 16 maart afgesloten voor binnenlandse en buitenlandse toeristen. Volgens China Daily, een officiële Engelstalige krant, heeft Zhanor, de plaatsvervangend directeur van het toerismebureau van de TAR, gezegd dat georganiseerde reizen en onafhankelijke reizigers naar Tibet op 1 mei konden terugkeren. Dit is, volgens ICT-bronnen, na een spoedvergadering van toerismeambtenaren in Lhasa niet meer het geval. Het uitstel van het heropenen van de TAR wijst erop dat China geen getuigen van buitenaf wil hebben, die het hardhandige optreden in Tibet kunnen zien.

De Chinese autoriteiten geven nu in Hong Kong slechts single- of double-entry-reisvisa aan buitenlanders af. Dit draait een visumprogramma terug dat multiple-entry-zakenvisa afgaf die tot drie jaar geldig waren. Reisbureaus in Hong Kong vertelden journalisten dat de beperkingen op de multiple-entry-visa een gevolg waren van China’s bezorgdheid over aanvallen op China’s hardhandige optreden in Tibet, en de verstoringen van de Olympische fakkeltochten in Parijs en Londen, de afgelopen paar dagen. Chinese ambtenaren hebben mogelijk tot de beperkingen opdracht gegeven om voor de Olympische Spelen strakker toezicht te kunnen houden op toeristen, aldus een rapport dat vandaag door de Associated Press werd gepubliceerd. Het reisbureau Forever Bright Trading Ltd. uit Hong Kong zei op haar website dat multiple-entry-visa vanaf 28 maart tot 17 oktober waren opgeschort.

De Olympische fakkeltocht heeft tijdens het eerste deel van de internationale reis in Athene, Londen, Parijs en San Francisco met problemen te maken gehad. Demonstranten die opriepen tot een eind aan het hardhandige optreden in Tibet en tot een toename van de mensenrechten en democratie in China botsten met politie en Chinese beveiliging. Zondag verstoorden demonstranten de fakkeltocht in Londen. Maandag dwongen demonstranten in Parijs de organisatoren om de tocht vervroegd te beëindigen. De vlam werd minstens vijf keer gedoofd.

Een Tibetaan in ballingschap, die aan demonstraties tegen de fakkeltocht deelnam en die nauwe contacten heeft in oostelijk Tibet, vertelde ICT: ‘De intensiteit van de campagne tegen de fakkeltocht op internationaal niveau is een gevolg van wat er in Tibet gebeurt. Het uitstel van het heropenen van Tibet voor toeristen is een teken dat het optreden een zeer ernstig niveau heeft bereikt en China wil niet dat de wereld hier over hoort.’

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer