7 November 2012

Harry Van Bommel (SP) stelt vragen aan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans over onderdrukking in China

De volgende vragen zijn gesteld :

1.        Kent u het bericht ‘China: Crackdown escalates ahead of leadership change’? 1)

2.        Kunt u bevestigen dat, aan de vooravond van het achttiende partijcongres in China, ten minste 130 activisten zijn opgepakt dan wel dat hen beperkingen zijn opgelegd en dat organisaties, die campagne voeren voor de bescherming van rechten, door de Chinese autoriteiten zijn gedwongen te sluiten? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

3.        Is het juist dat activisten momenteel gevangen worden gehouden in onwettige detentiecentra, zogenaamde ‘black jails’? Komt deze praktijk vaker voor in China? Acht u, net als Amnesty International, dergelijke ‘black jails’ onwettig? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

4.        Klopt het dat ook het internet verder aan banden is gelegd in China? Indien neen, wat zijn hierover dan de feiten? Indien ja, kunt u aangeven op welke manieren het internetgebruikers bemoeilijkt wordt om informatie online te raadplegen?

5.        Kunt u verder bevestigen dat ook het transport naar onder ander Tibet en Xinjiang verder wordt bemoeilijkt? Indien neen, wat zijn hier dan de feiten? Kunt u uw antwoord toelichten?

6.        Deelt u de opvatting dat China deze campagne om activisten te vervolgen dient te staken en dat alle activisten die voor het uiten van hun mening zijn opgepakt dienen te worden vrijgelaten? Indien neen, waarom niet?

7.        Bent u bereid bij uw Chinese collega’s aan te dringen op directe vrijlating van alle activisten die enkel voor het uiten van hun mening zijn opgepakt? Indien neen, waarom niet?

Bron:
 
1.        China: Crackdown escalates ahead of leadership change

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer