27 August 2011

'Geen blijk van respect voor Dalai Lama'

15 mei 2009

Bron: ANP

Drie weken voor het tweedaags bezoek van de Tibetaanse geestelijk leider weet de Stichting Bezoek Dalai Lama nog steeds niet wanneer en waar het kabinet hem wil ontmoeten.

”Dit is geen blijk van respect voor de dalai lama en de mensen in Nederland, waar hij ook afspraken mee heeft.”
Dat zegt Tsering Jampa van de stichting donderdag. De dalai lama komt op 4 en 5 juni naar Nederland en zijn programma staat inmiddels vrij vast.

‘Maar wij vinden de ontmoeting met het kabinet belangrijk en willen ons best doen om hiervoor plaats te maken.”

Balkenende
De stichting heeft sinds januari dit jaar twee keer een brief naar premier Jan Peter Balkenende gestuurd waarin staat dat zij het zeer op prijs zou stellen als de premier de geestelijk leider wil ontvangen, zei Jampa. Maar de stichting heeft nooit een schriftelijke reactie gekregen.
Twee weken geleden nam de Tweede Kamer een motie aan waarin zij eiste dat Balkenende de dalai lama zou ontvangen. De premier en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) hebben laten weten dat zij daar binnenkort per brief aan de Kamer op zullen reageren.

Verhagen
Verhagen meldde eerder al dat hij de dalai lama wilde ontmoeten op een bijeenkomst met andere geestelijk leiders. Maar de stichting heeft helemaal geen weet van zo’n bijeenkomst.
Jampa noemt dit een ”heel ongebruikelijke manier van doen”. ”Het is voor ons helemaal een raadsel wanneer, met wie en waar dit is.”

Wim Kok
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg de stichting te horen dat minister Maxime Verhagen de dalai lama namens het kabinet op die besloten bijeenkomst zal ontmoeten, vertelde Jampa.
Zij vindt het jammer dat de geestelijk leider niet door de premier is uitgenodigd. In 1999 heeft toenmalig premier Wim Kok hem ook in het Torentje ontvangen.
”Ik begrijp het ook wel enigszins, omdat China druk uitoefent op Nederland. Ik weet ook wel dat de tijden zijn veranderd, maar toch…”

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer