17 January 2012

Escalatie in Ngaba na zelfverbranding: twee Tibetanen doodgeschoten

16 januari 2012

ICT-rapport

De spanningen in Ngaba (Chinees: Aba) escaleerden afgelopen zaterdag 14 januari nadat de politie gewelddadig optrad tegen een Tibetaan die zichzelf in brand stak. De situatie leidde tot het schieten van de gewapende politie op een menigte tot gevolg. Volgens binnenkomende berichten van bronnen in ballingschap werden ten minste twee Tibetanen doodgeschoten. Van verscheidene anderen wordt aangenomen dat zij ernstig gewond zijn. Het bericht dat een Tibetaanse vrouw was overleden kon op moment van schrijven niet volledig worden bevestigd.

De schietpartij volgde op de zelfverbranding op zaterdag 14 januari van een Tibetaanse man in de stad Ngaba (Ngaba Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan, het Tibetaanse gebied Amdo). Volgens dezelfde bronnen werd waargenomen dat de Tibetaan, nadat de vlammen waren gedoofd, door de politie zwaar in elkaar werd geslagen. Verontrust verzamelden Tibetanen zich er omheen en er waren pogingen om het lichaam van de Tibetaan, die zichzelf in brand had gestoken, uit de buurt van de politie te halen. Volgens verschillende bronnen was de betrokken Tibetaanse man overleden.

De politie opende het vuur op de menigte van Tibetanen en ten minste twee werden doodgeschoten. Ook werd traangas gebruikt. Volgens diverse berichten werden verschillende Tibetanen gewond, mogelijk ernstig, en sommige Tibetaanse bronnen melden dat een vrouw was overleden.

Een Tibetaan uit Amdo, die nu in ballingschap verblijft, sprak met een aantal bronnen in het gebied en berichtte: “Veel mensen waren getuige van de gewelddadige behandeling door de politie van de Tibetaan, die zichzelf in brand had gestoken, en waren zeer boos. We hoorden dat de politie hem aan het slaan was met een met spijkers beslagen stok. De Tibetaan stierf en werd door de menigte weggevoerd, niet door de politie“.

Tibetanen waren vandaag in de avond nog steeds bijeen in Ngaba en er is ernstige vrees voor verdere escalatie en represailles voor Tibetanen in het gebied. International Campaign for Tibet doet een dringend oproep op de internationale gemeenschap om de Chinese autoriteiten te bewegen terughoudendheid te betrachten.

De zelfverbranding van vandaag was de 17e sinds de Kirti monnik Tapey zichzelf op 27 februari 2009 in brand stak. Twaalf van de 17 kwamen uit Ngaba (Zie het ‘zelfverbranding’ feitenblad van ICT: link 1). De laatste zelfverbranding gebeurde iets minder dan een week geleden in Golog, Qinghai, en was de eerste van een gereïncarneerde lama. Vroeg in de ochtend van 8 januari dronk Sonam Wangyal (ook wel aangeduid als Lama Soepa), een gerespecteerde religieuze figuur in zijn omgeving, kerosine en zette zichzelf in brand in Darlag county, Golog (Chinees: Guoluo) Tibetaanse Autonome Prefectuur, Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo).

Dit verhaal kan hier in het Engels online gelezen worden: zie link 2.

Links: 
[1]   Self-Immolation Fact Sheet (In het Engels)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer