6 December 2013

Demonstratie EU Top in Vilnius

International Campaign for Tibet op 5 december 2013

Op 28 en 29 november vond in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, de meest recente EU-top plaats. Ter gelegenheid hiervan organiseerde de Litouwse Tibet Support Groep in Vilnius een demonstratie om de aandacht te vestigen op de aanhoudende mensenrechtenschendingen in Tibet. Eerder deze maand op 18 november organiseerde dezelfde support groep een succesvolle demonstratie tijdens het bezoek van de VN Secretaris Generaal, Ban Ki Moon, aan Vilnius.

Een groot deel van de geschiedenis heeft Litouwen een ongelijke strijd moeten leveren tegen haar machtige buurlanden Polen, Rusland, en meest recentelijk de voormalige Sovjet Unie, die het land ombeurten bezet hielden. Na een korte opstand in januari 1991 verkreeg het land na een bezetting van 52 jaar haar onafhankelijkheid.

Robertas Mazeika, lid van de Tibet Support Groep in Litouwen: “Tijdens demonstraties voor Tibet moet ik vaak denken aan hoe onvoorstelbaar 25 jaar geleden onafhankelijkheid van Litouwen was en hoe snel veranderingen kunnen plaatsvinden. Wanneer zal Tibet op de agenda van de vrije wereld gezet worden?”

Door de recente geschiedenis van het land weten de mensen in de Baltische staten nog heel goed wat het een ramp het voor een land is om haar vrijheid te verliezen en de angst, die het leven in een dictatuur met zich meebrengt. Om deze reden zijn ze zeer gevoelig voor de situatie in Tibet en het lot dat de Tibetaanse bevolking dagelijks ondergaat. In het parlement is een actieve parlementaire Tibet Support Groep en ook maken Litouwse Europarlementariërs deel uit van de Tibet Support Group in het Europees parlement.

Tsering Jampa, Executive Director ICT Europe: “Tijdens mijn recente bezoek aan Vilnius in het kader van de EU Presidency van Litouwen, heb ik een aantal leden van de Tibet Support Groep daar ontmoet. Ik was buitengewoon onder de indruk van deze sympathieke en hartverwarmende mensen, hun creatieve acties, en hun oprechte inzet en toewijding voor hun medemensen in Tibet, en de aandacht, die ze, ondanks hun zeer beperkte middelen, voor Tibet weten te trekken.”

Foto’s van de EU en UN demonstraties afgelopen maand in Vilnius:

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer