21 november 2019

Leden Tibetaanse Parlement in Ballingschap ontvangen door Tweede Kamer en Ministerie van Buitenlandse zaken

Op 21 november, werd een delegatie van het Tibetaanse Parlement-in-Ballingschap ontvangen door de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. Tijdens de ontmoeting informeerde Martijn van Helvert, kamerlid voor het CDA, de delegatie dat een Chinese parlementaire delegatie een week eerder door de commissie was ontvangen. De Chinese delegatie heeft het Nederlandse Parlement uitgenodigd om China te bezoeken en toegezegd dat een Nederlandse delegatie vrij zou zijn in China te gaan en staan waar ze willen. De Tibetaanse delegatie vroeg de commissie buitenlandse zaken Tibet in het programma van een eventueel bezoek aan China op te nemen. The TPiE nodigde de commissie buitenlandse zaken ook uit naar Dharamsala te komen. Aansluitend aan de ontmoeting besloot de commissie buitenlandse zaken een apart Algemeen Overleg te houden met Minister Blok over zijn brief aan de Kamer over de mensenrechten situatie in China.

Op 22 november werd de TPiE delegatie ontvangen op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij informeerden de medewerkers over de situatie in Tibet en nodigde de Nederlandse mensenrechtenambassadeur en de Speciale Gezant over Religieuze Vrijheid Dharamsala te bezoeken. Het ministerie informeerde de delegatie dat de mensenrechten ambassadeur China verzocht heeft Tibet te bezoeken. De TPiE delegatie informeerde het ministerie over het bezoek van VS Speciale Gezant voor Religieuze Vrijheid, Amb. Brownback, naar Dharamsala, op uitnodiging van de Tibetaanse regering in ballingschap.

De afgelopen 6 maanden heeft ICT actie gevoerd om Tibet terug op de kaart te zetten. Bij onze laatste special appeal zat een kaart aan Minister Blok die hem opriep concrete acties te ondernemen. Op het Ministerie hoorden wij dat er inmiddels 1750 kaarten ontvangen waren en elke dag nog kaarten arriveerden. Dank aan iedereen die een kaart gestuurd heeft. De medewerkers bevestigden dat publieke steun is een belangrijke motivatie is voor de Minister.

Share this
21 september 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

Lees meer
24 augustus 2023

Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen

Lees meer