8 July 2020

De VS leggen sancties op aan Chinese functionarissen die toegang tot Tibet aan Amerikanen weigeren

De VS verbieden Chinese functionarissen onder de toegangswet van Tibet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft vandaag bekendgemaakt dat de Chinese Communistische Partij en regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor het weghouden van Amerikanen uit Tibet, de toegang tot de VS wordt ontzegd.

Minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo zei in een verklaring vandaag dat visa voor de specifieke ambtenaren geweigerd zal worden vin overeenstemming met de Reciprocal Access to Tibet Act (RATA). RATA ontzegt toegang tot de VS voor Chinese officials die “substantieel betrokken” zijn bij het creëren en handhaven van beleid dat Amerikaanse burgers uit Tibet houdt.

“De Verenigde Staten streven naar een eerlijke, transparante en wederzijdse behandeling van de Volksrepubliek China voor onze burgers”, zei Pompeo. “We hebben verschillende stappen ondernomen om dit doel te bereiken. Helaas is Beijing doorgegaan met het systematisch blokkeren van reizen naar de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) en andere Tibetaanse gebieden door Amerikaanse diplomaten en andere functionarissen, journalisten en toeristen, terwijl PRC-functionarissen en andere burgers een veel betere toegang tot de Verenigde Staten hebben. ”

In reactie op de aankondiging zei ICT-president Matteo Mecacci: “Door het sanctioneren van Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het weigeren van toegang tot Tibet aan Amerikanen, geeft de VS Peking een duidelijke boodschap dat de schendingen van de mensenrechten en voortdurende isolatie van Tibet van de buitenwereld gevolgen heeft.”

Mecacci voegde toe: “Tegelijkertijd laat de Amerikaanse regering het Amerikaanse volk weten dat het zal opkomen voor hun rechten tegen de discriminatie van China, inclusief de rechten van duizenden Tibetaans-Amerikaanse burgers die de vrijheid willen om hun familieleden en hun voorouderlijk land te bezoeken. ‘

Het Ministerie heeft niet openbaar gemaakt welke functionarissen ze sanctioneert.

Steeds meer vraagt om wederkerigheid

De roep om wederzijdse toegang tot Tibet groeit.

Vorige maand publiceerden 57 parlementsleden uit 19 Europese landen een opinie waarin ze hun regeringen opriepen om hun eigen versies van RATA door te geven. Parlementslid Tim Loughton van de Britse Conservatieve Partij heeft een dergelijk wetsvoorstel in het VK ingediend op maandag 6 juni, de 85ste verjaardag van de Dalai Lama.

De opinie volgde op een opiniestuk van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en vice-president van de EU-Commissie, die zei dat de focus van de relatie EU-China “vertrouwen, transparantie en wederkerigheid” moet zijn.

Unanieme, tweeledige ondersteuning

De Reciprocal Access to Tibet Act werd in 2018 unaniem aangenomen. President Trump tekende de wet in december 2018. RATA was een reactie op de oneerlijke uitsluiting van Amerikaanse burgers van Tibet door China. Hoewel Chinese burgers vrij door de VS kunnen reizen, weigert China bijna altijd Amerikaanse diplomaten, journalisten en toeristen Tibet binnen te laten.

In 2016 zei een artikel in de Washington Post dat de Tibetaanse Autonome Regio, die ongeveer de helft van Tibet beslaat, “moeilijker te bezoeken is als journalist dan Noord-Korea.” De weinige Amerikanen die Tibet kunnen bezoeken, moeten reizen op door de overheid goedgekeurde reizen die de waarheid verbergen over de ernstige mensenrechtenschendingen van China tegen het Tibetaanse volk.

De situatie is het ergst voor duizenden Tibetaanse Amerikanen, die op Chinese ambassades en consulaten worden geconfronteerd met rassendiscriminatie voordat hun verzoeken om hun thuisland te bezoeken – en de familieleden die ze moesten achterlaten – wreed worden afgewezen.

Woedende Chinese reactie

Als eerste stap in de implementatie van RATA bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken in maart 2019 een rapport uit waarin stond dat China in 2018 de Amerikaanse reis naar Tibet “systematisch belemmerde”.

De Chinese regering reageerde woedend op het rapport. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat “de Chinese kant dit nooit zal accepteren”. Die opmerkingen weerspiegelden de reactie van China toen RATA het Congres passeerde. In die tijd zei een woordvoerster van de regering dat China “resoluut tegen” de wet was.

Bovendien heeft president Trump herhaaldelijk opgeroepen tot “eerlijke en wederzijdse behandeling” vanuit China.

Share this
13 January 2025

Solidariteit met Tibet: Gebedsceremonie in Amsterdam

Ongeveer 100 Tibetanen kwamen samen in Amsterdam voor een gebedsceremonie ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de recente aardbeving in Tibet.

Lees meer
10 January 2025

Tibetanen vragen het British museum om excuses voor gebruik van 'Xizang'

Tibetaanse organisaties hebben het British Museum bekritiseerd voor het gebruik van de term "Xizang" bij het labelen van Tibetaanse objecten ...