28 August 2011

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie om de Dalai Lama uit te nodigen

Op initiatief van Groen Links steunde een grote meerderheid van de Tweede Kamer donderdagavond 24 april 2008 de motie om de Dalai Lama door de Nederlandse regering uit te nodigen voor een gesprek over de situatie in Tibet.

Alleen de SGP en Rita Verdonk stemden tegen. Minister Verhagen was niet uit zichzelf bereid om dit bij de EU aan te kaarten. Hij zegt het belangrijker te vinden dat China met de Dalai Lama gaat praten. Maar omdat China niet met de Dalai Lama wil praten, vindt de meerderheid van de Kamer nu dat de Dalai Lama ook door Europa of Nederland uitgenodigd moet worden om te komen praten.

Met Groen Links maakt de Kamer zich zorgen over de mensenrechtensituatie in Tibet. Een meerderheid vindt inmiddels dat Nederland de optie open moet houden om niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen te gaan, om zo China onder druk te zetten daar iets aan de mensenrechtensituatie in Tibet te doen.

Vooralsnog is premier Jan Peter Balkenende van plan om met staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport) naar de openingsceremonie te gaan. Officieel sluit de regering nog niets uit en behoort het tot de mogelijkheden dat de bewindslieden alsnog afzien van deelname aan de openingsceremonie. De regering zal dit standpunt ook bij de Europese lidstaten uitdragen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer