5 January 2018

De Franse president Macron dient situatie in Tibet aan te kaarten tijdens komende bezoek aan China

Brussel, 4 januari 2018 – De Franse president Emmanuel Macron moet zijn eerste bezoek aan China, van 8 tot 10 januari gebruiken om een signaal te sturen naar de Chinese leiders, dat Frankrijk niet stil zal blijven in het gezicht van de aanvallen van de Chinese regering op de fundamentele rechten en vrijheden van het Tibetaanse volk, zei de International Campaign for Tibet (ICT) vandaag.

“Dit bezoek, dat het eerste van president Macron aan China zal zijn, zal de toon voor de Frans-Chinese relatie in de komende jaren stellen en is daarom van cruciaal belang”, aldus ICT EU-policy director Vincent Metten. “De Franse president moet van deze gelegenheid gebruik maken om een duidelijk en sterk standpunt over de grove schendingen van de mensenrechten in Tibet in te nemen. Hij zou aan zijn Chinese gesprekspartners, onder wie president Xi Jinping, moeten overbrengen, dat de enige manier om een vreedzame, wederzijdse en lange-termijn-oplossing voor China en Tibet te bereiken, ligt in de hervatting van een constructieve dialoog tussen de Chinese regering en de vertegenwoordigers van de Dalai Lama”.

Sinds zijn verkiezing heeft president Macron meerdere malen het commitment van Frankrijk herhaald aan de waarden van respect voor de mensenrechten en de waardigheid, vrijheid, gelijkheid, en heeft bij verschillende gelegenheden zijn vastberadenheid getoond om gevallen van schendingen van de mensenrechten in een aantal landen, die hij heeft bezocht, aan te kaarten. Hij moet nu dezelfde normen toepassen op China en zijn bezorgdheid naar voren brengen over de verslechterende situatie van de mensenrechten in China, en in het bijzonder in Tibet.

Tien jaar na de protesten 2008 is de situatie van de mensenrechten inderdaad somberder dan ooit op het Tibetaanse plateau, nu de Chinese regering een breed scala aan de mensenrechten in de naam van de veiligheid en stabiliteit verder ingeperkt. Als gevolg van deze voortdurende aanvallen op de rechten, cultuur, identiteit en levensstijl van hun volk, en gezien de steeds kleiner wordende ruimte voor vreedzame uitdrukking van ontevredenheid, hebben nog zes Tibetanen zichzelf vorig jaar in brand gestoken, hetgeen leidt tot de grimmige mijlpaal van ten minste 152 zelfverbrandingen in Tibet en China sinds februari 2009.

De Franse president had een ontmoeting met de Dalai Lama tijdens zijn laatste bezoek aan Frankrijk in september 2016. President Macron, die toen nog campagne voerde voor de presidentsverkiezingen, toonde belangstelling en respect voor de Tibetaanse verbannen spirituele leider en zijn boodschappen van mededogen, vrede en dialoog.“J’aivu le visage de la Bienveillance” (“Ik heb het gezicht gezien van vriendelijkheid”), schreef hij op zijn twitter-account kort na de ontmoeting met een foto van de Dalai Lama waarop deze biedt hem een “khata”, een traditioneel Tibetaanse sjaal, aanbiedt.

In een tijd waarin de eenheid van de Europese Unie ernstig wordt bedreigd door de Chinese verdeel en heers strategie en terwijl een aantal van haar lidstaten steeds meer wegschuwt van kritiek op de mensenrechtensituatie in China record uit de angst voor economische represailles, dient Frankrijk een leidende rol te spelen en zich in te zetten voor de mensenrechten voor andere belangen.

International Campaign for Tibet hoopt dat deze ontwikkelingen president Macron zullen aanmoedigen om dit komende bezoek te gebruiken om de kwestie Tibet aan te kaarten, de hervatting van de Chinees-Tibetaanse dialoog te bevorderen en zijn verontrusting uit te spreken over individuele gevallen, zoals die van de gedetineerde Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk , waartegen op 4 januari een Chinese rechtbank is begonnen, slechts een paar dagen voor het bezoek van president Macron aan China.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer