29 December 2011

De eerste zelfverbranding in Tibet Autonome Regio; voormalige monnik zet zichzelf in brand

6 december 2011

Op 1 december bereikte ICT berichten van Tibetanen in ballingschap in India over de zelfverbranding van een voormalige monnik van in de veertig in Chamdo (Chinees: Changdu of Qamdo) prefectuur in de Tibetaanse Autonome Regio. De berichten, die zijn geupload op Facebook-accounts in het Tibetaans, geven aan dat de betrokken Tibetaan met de naam Tenzin Phuntsog, het overleefd heeft en in het ziekenhuis is opgenomen. Tenminste één bron verklaarde dat de voormalige monnik afkomstig was van het Karma klooster in het dorpje Chamdo. Sommige bronnen gaven aan dat het dorp was afgesloten wegens geruchten over een bomaanslag op een lokaal overheidsgebouw op 26 oktober.

Indien de berichten, zoals die tot nu naar voren gekomen zijn, juist zijn zou dit de eerste zelfverbranding zijn in de Tibetaanse Autonome Regio, en de 13e sinds Kirti monnik Tapey zichzelf in brand stak op 27 februari 2009. Acht zelfverbrandingen hebben plaatsgevonden in Ngaba (Chinees: Aba) in het Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur in Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo), en drie in het nabijgelegen Kardze Tibetaanse Autonome Prefectuur (het Tibetaanse gebied Kham) (zie ICT feiten overzicht in het Engels: zelfverbranding).

Radio Free Asia heeft gemeld dat de voormalige monnik zichzelf in brand heeft gestoken in het dorp Khamar in Chamdo, dat de naam van zijn vrouw Dolma is, en dat hij twee zonen en een dochter heeft. (Radio Free Asia Engelstalige Tibetaanse dienst, 1 december).

Het Karma klooster, gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Dzachu in Chamdo, werd opgericht in de 12de eeuw door de eerste Karmapa, leider van de Karma Kagyu school van het Tibetaans boeddhisme en de eerste in de lijn van reïncarnaties. Geruchten over een bomaanslag op een regering gebouw in de buurt van het klooster op 26 oktober konden op het moment niet worden bevestigd. Een Tibetaan in ballingschap in India vertelde Radio Free Asia dat het de monniken van het Karma klooster op dat moment niet was toegestaan om het klooster te verlaten.

De repressie in Chamdo is intens, vooral sinds de protesten van 2008, wat geleid heeft tot een dramatische verscherping van het veiligheidsbeleid in het gebied en het opleggen van ‘noodmaatregelen’ door de autoriteiten, waaronder “de bereidheid om belangrijke posities, doelstellingen en gebieden in gevoelige en zeer kritieke perioden tot de dood te verdedigen”, aldus een bekendmaking van strategieën door de Chamdo overheid in 2009 (lees ICT artikel in het Engels: Vastbeslotenheid om onderdrukking te weerstaan blijft in ‘strijdklaar’ Chamdo, de frontlinie van de ‘patriottische opvoeding’).

Chamdo is beschreven door de officiële media als de ‘frontlinie’ van campagnes voor ‘patriottische (her)opvoeding’ een middel, waaraan de Chinese Communistische Partij de voorkeur geeft, om verdere nationalistische protesten in Tibet te voorkomen. Daarnaast zijn in de afgelopen paar maanden nieuwe maatregelen ingevoerd om afwijkende meningen en demonstraties tegen te gaan. De autoriteiten benadrukken het ‘veiligheidswerk’ in de regio, waaronder het gebruik van burgerwachten, intensivering van militaire oefeningen, en het oprichten van meer controleposten om mensen te bewaken, die het gebied binnengaan of verlaten.

De Chinese regering ziet Chamdo als “een strategische brug” tussen de Tibetaanse Autonome Regio en de naburige provincies Sichuan, Yunnan en Qinghai. (Tibet Daily, 17 april). De regio is van bijzonder strategisch belang geweest voor Peking, sinds de communistische autoriteiten controle kregen over centraal Tibet, nadat Chamdo, de provinciale hoofdstad van het oosten van Tibet, in handen was gevallen van het Volksbevrijdingsleger op 7 oktober 1950. (lees ICT artikel in het Engels: Vastbeslotenheid om onderdrukking te weerstaan blijft van kracht in ‘strijdklaar’ Chamdo, de frontlinie van de ‘patriottische opvoeding’).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer