8 July 2015

De Dalai Lama op zijn 80ste Verjaardag in Europees Parlement gefeliciteerd

6 Juli – Een Ests lid van het Europees Parlement feliciteerde Zijne Heiligheid de Dalai Lama met zijn 80ste verjaardag tijdens de plenaire zitting van het Parlement in Straatsburg.

Mr. Thomas Mann, voorzitter van de Tibet Interest Fractie in het Europees Parlement bij de opening van de fototentoonstelling in Straatsburg samen met de heer Csaba Sógor MEP, Mr. Tseten Samdup Chhokuapa, vertegenwoordiger van Zijne Heiligheid de Dalai Lama en de heer Vincent Metten van ICT.

“Vandaag vieren we de 80ste verjaardag van de Tibetaanse spirituele leider, Zijne Heiligheid de Dalai Lama”, zei de heer Tunne Kelam, lid van het EP. “Dit is een gelegenheid om onze solidariteit met de Tibetanen, hun religie en cultuur tot uitdrukking te brengen, die Dalai Lama met buitengewone waardigheid en volharding heeft vertegenwoordigd.” Terwijl hij een portret van Zijne Heiligheid de Dalai Lama vasthield bij zijn toespraak in het Parlement, herhaalde de heer Kelam de boodschap van Zijne Heiligheid de Dalai Lama voor vrede, geweldloosheid, mededogen en zijn voortdurende oproep om de overleving van de Tibetaanse identiteit en cultuur zeker te stellen en noodzaak van steun van de Europese parlementsleden.

Mr. Kelam was een voormalige leidinggevende advocaat voor het herstel van de onafhankelijkheid in de Estse samenleving onder het communistische bewind. Hij zei dat het beste verjaardagscadeau voor Zijne Heiligheid zal zijn, wanneer de Hoge Vertegenwoordiger Mevrouw Federica Mogherini en alle EU-politici van de EU bij alle gelegenheden zouden eisen dat de Chinese regering Tibetanen echte autonomie garandeert. En zij Tibetanen behandelen met volledige eerbiediging van hun mensenrechten en nationale rechten, die de vertegenwoordigers van deze oude en unieke cultuur terecht verdienen.

Mr. Kelam is lid van de commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement.

De fototentoonstelling – Wegen van Wijsheid: Viering van de 80ste verjaardag van de Dalai Lama – werd vandaag ingehuldigd bij de Europees Parlementaire Verenigingsgebouw in Straatsburg.

De tentoonstelling toonde de belangrijkste fasen van het leven van de Dalai Lama, toegewijd aan de bevordering van geweldloosheid en het uitdragen van zijn boodschap van dialoog, verzoening en interreligieuze harmonie.

Het thema van de tentoonstelling was Zijn Heiligheid de Dalai Lama’s autobiografie en zijn drie belangrijkste missies in zijn leven – bevordering van de menselijke waarden, interreligieuze harmonie en het behoud van Tibet’s cultuur en het milieu – die beide bedreigd worden met vernietiging onder de Chinese bezetting. De tentoonstelling benadrukte ook Zijne Heiligheid’s bezoeken aan het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg, waaronder vergaderingen met de Europese Commissie, de Raad en Voorzitters van het Parlement.

De tentoonstelling was van 30 juni tot 3 juli te zien in het Europees Parlement in Brussel.

De Europees Parlementaire Intergroup voor Vrijheid van Godsdienst of Levensovertuiging en Religieuze Tolerantie gaf een verklaring af over Zijne Heiligheid de Dalai Lama’s 80ste verjaardag. “De Dalai Lama viert vandaag zijn 80ste verjaardag en de Intergroup wil deze gelegenheid gebruiken om zijn werk voor vrede, mensenrechten en democratie te huldigen. Zijn levenslange verbintenis en een uitmuntende bijdrage aan het bevorderen van geweldloosheid, mensenrechten en religieuze tolerantie heeft in heel de wereld weerklank gevonden”, aldus de verklaring.

Mr. Tunne Kelam, lid van het EP, die een portret van Zijne Heiligheid de Dalai Lama tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement op 6 juli 2015

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer