De Dalai Lama ontmoet de Britse Premier na de uitreiking van de Templeton Prijs in Londen
Ontmoeting Dalai Lama met premier David Cameron en vice-premier, Nick Clegg
Op 14 mei ontmoette de Dalai Lama de Britse premier David Cameron en zijn plaatsvervanger in de regerende coalitie, Nick Clegg. In antwoord op de stormachtige reactie van Peking op de vergadering, deelde de Britse regering mee dat het aan de minister-president en vice-premier is om te beslissen wie ze ontmoeten.
Eerder op de dag ontving de Dalai Lama een belangrijke prijs, de Templeton-prijs, tijdens een ceremonie in de St Paul’s Cathedral. De prijs werd toegekend als erkenning van de Dalai Lama’s prestaties op het gebied spiritualiteit en wetenschap. De Dalai Lama is hiermee na Moeder Teresa de tweede persoon, die wordt geëerd met zowel de Nobelprijs voor de Vrede als de Templeton-prijs. De Templeton prijs, hoewel minder bekend, is de grootste jaarlijkse financiële prijs, die door een filantropische organisatie aan een individu wordt uitgereikt.
The Dalai Lama ontvangt de Templeton Prijs van John Templeton, St. Pauls Cathedral, Londen, 14 mei 2012
De Dalai Lama’s ontmoeting met de Britse premier, gekarakteriseerd als “privé”, werd direct veroordeeld door het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat waarschuwde dat de Britse leiders zich ten volle de “ernstige consequenties” van de ontmoeting met de Dalai Lama moeten realiseren. De Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken, Song Tao, riep naar verluidt de Britse ambassadeur in Beijing bij zich om te klagen over de bijeenkomst en zei dat het ging om “een ernstige inmenging” van de interne aangelegenheden van China. Niettemin verdedigde de Britse regering de ontmoeting en een woordvoerder zei: “De Dalai Lama reist over de wereld.
Hij heeft het Verenigd Koninkrijk bij verschillende gelegenheden bezocht en de vorige premiers ontmoet. Het is aan de minister-president en vice-premier om te kiezen wie zij ontvangen. De Dalai Lama is een belangrijke religieuze figuur en pleitbezorger voor de vrede en de minister-president overlegt regelmatig met dergelijke personen.” (AFP, 15 mei).
De Templeton-prijs, uitgereikt in naam van de wijlen in Amerika geboren Britse ondernemer en filantroop, Sir John Templeton, gaat gepaard met een geldprijs van bijna 1.3 miljoen euro. De Dalai Lama kondigde publiekelijk aan dat hij al het geld weg zou weggeven, waarvan 1,1 miljoen euro ter ondersteuning van het Save the Children Fund om de problemen van ondervoeding bij kinderen in India aan te pakken. In de geest van het doel van de onderscheiding betreffende zijn uitzonderlijke bijdrage aan het bekrachtigen van de spirituele dimensie van het leven, hetzij door middel van inzicht, ontdekking, of praktische werken, heeft de Dalai Lama ook 150.000 euro aan de Mind and Life Institute1), en 60.000 dollar voor de financiering van zijn voortdurende inspanningen voor de invoering van formele moderne wetenschappelijk onderwijs aan leerling-monniken in de verschillende Tibetaanse kloosteruniversiteiten.
De volledige ceremonie, met inbegrip van de één uur durende paneldiscussie, dat eraan voorafging, kunt u hier bekijken2). De voorzitter van de John Templeton Foundation, John Templeton (de zoon van de oprichter), zei dat de Dalai Lama de prijs werd toegekend omdat hij “een voorbeeld was van Sir John’s visie op spirituele vooruitgang. Al meer dan 25 jaar heeft hij zich toegelegd op de verbindingen tussen de onderzoekstradities van de wetenschap en de contemplatieve tradities van het boeddhisme als mogelijke weg naar een beter begrip en het beste dat beide disciplines de wereld kunnen bieden te bevorderen.”
In een paneldiscussie, georganiseerd door presentator Jonathan Dimbleby en voorafgaand aan de prijsuitreiking, schetste wetenschapper Dr Richard Davidson, directeur van het Wiseman Laboratorium voor Brain Imaging and Behavior aan de universiteit van Wisconsin, het belang van de invloed en het werk van de Dalai Lama vanuit een wetenschappelijk en spiritueel perspectief. Dr. Davidson zei: “Een van de grote inzichten uit de traditie van Zijne Heiligheid is dat de deugdzame eigenschappen van karakter, zoals medeleven en vriendelijkheid, deel uitmaken van onze biologische repertoire en dat ze deel uitmaken van ieder menselijk wezen, en […] dat, als ze gevoed kunnen worden, ze versterkt en verbeterd kunnen worden.
Dat kan op een manier, die toegankelijk is voor iedereen op een volledig seculiere wijze. Deze visie heeft een diepe en grote invloed op de moderne wetenschap. In het midden van de jaren 1990, denk ik dat het eerlijk is om te zeggen dat tot dan toe, er vrijwel geen wetenschappelijk onderzoek bestond naar mededogen. Door de consistente en onvermoeibare belangstelling van Zijne Heiligheid, is dat onderzoek nu de tot bloei gekomen, het onderzoek naar mededogen en neurowetenschappen is uitgegroeid tot een hoofdstroom, het werk met betrekking tot neuroplasticiteit, het idee dat de hersenen kunnen veranderen naar aanleiding van ervaringen en als gevolg van training, is een conceptueel kader, dat we nu ook voor het eerst in wetenschappelijke termen kunnen begrijpen. […] Training in vriendelijkheid en gelijkmoedigheid kunnen de hersenen veranderen op manieren die nuttig zijn voor het welzijn en ook kunnen helpen bij het daadwerkelijk veranderen van ons lichaam in manieren, die meer in het algemeen bevorderlijk zijn voor de gezondheid.”
Links :