29 March 2021

"Two session" vergadering: de assimilatie in Tibet gaat door

China heeft van 4 tot 11 maart 2021 de jaarlijkse “two session” vergadering gehouden. Dit is een vergadering van China’s nationale wetgevende macht, het Nationale Volkscongres, en de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese volk. Deze jaarlijkse bijeenkomst is belangrijk om inzicht te krijgen in China’s politieke plannen en prioriteiten. De bijeenkomst van dit jaar was van bijzonder belang voor het vrijgeven van de voorlopige details van China’s 14e vijfjarenplan.

De TAR-delegatie die meedeed aan de vergadering bestond uit:

  • Wu Yingjie, partijsecretaris van het TAR
  • Lobsang Gyaltsen, voorzitter van het TAR Volkscongres
  • Chi Dralha, voorzitter van de TAR regering.
  • 16 afgevaardigden
  • 3 niet-stemgerechtigde
  • 3 waarnemers

De TAR beslaat ongeveer de helft van Tibet, dat meer dan 60 jaar geleden door China werd geannexeerd. Onder de Tibetaanse afgevaardigden uit andere Tibetaanse gebieden bevonden zich Tashi Dorje (Chinees: Zhaxi Duojie), hoofd van de uitvoerende kunsttroep in Yushu, Qinghai, en Dhadak Doring Thupten Gyatso (Dazha Duoring Tudan Jiacuo), vice-voorzitter van de CPPCC-afdeling in de Tibetaanse en Qiang autonome prefectuur Ngaba (Aba).

14e vijfjarenplan
Het 14e vijfjarenplan was dominant tijdens de vergaderingen van dit jaar. In het vijfjarenplan stellen Chinese politici doelen en doelstellingen vast voor de komende vijf jaar (2021-2025), alsmede doelstellingen voor de lange termijn tot 2035. Dit 14e vijfjarenplan, omvat grootse plannen voor Tibet.

Tijdens de “Two session” vergadering werd aangegeven dat China zal doorgaan op de ingeslagen weg om een “modern socialistisch land” op te bouwen. Voor de Tibetanen betekent dit dat het huidige assimilatiebeleid in versneld tempo zal worden voortgezet.

Tijdens de bijeenkomsten werd de Chinese taal opnieuw benoemd als onderdeel van de “modernisering van Tibet”. Daarnaast werd er gesproken over het “verfijnen van de godsdienst”, het “weerstaan van buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden”, en het “handhaven van de stabiliteit met een sterke militaire aanpak”.

Hoewel de specifieke details van het 14e plan voor de TAR en de Tibetaanse gebieden in de provincies Sichuan, Gansu, Qinghai en Yunnan eind 2021/begin 2022 worden verwacht, heeft China’s hoofddoelstelling, om zich deze eeuw om te vormen tot een “modern socialistisch land”, grote gevolgen voor Tibet en de Tibetanen. In het algemeen lijkt het erop dat het 14e Vijfjarenplan en de langetermijndoelstellingen zullen leiden tot:

  • De voortdurende onderdrukking van Tibetanen in Tibet in naam van “armoedebestrijding” en “ecologisch behoud”
  • Tibetanen die hun traditionele levensstijl verliezen door China’s “verstedelijking” en “heropleving van het platteland”
  • Een grote toestroom van Chinese toeristen naar Tibet als onderdeel van een “dubbele circulatie”-een strategie om de afnemende economische groei te stabiliseren
  • Verdere militarisering om China’s grensgebieden te versterken
  • Meer grootschalige infrastructuur in voor de “ontwikkeling” van de westelijke gebieden van het land

Tijdens de opening van het Nationale Volkscongres op 5 maart heeft de Chinese premier Li Keqiang de nadruk gelegd op de “historische nieuwe verwezenlijking van de doelstellingen” en taken die zijn vastgesteld voor “armoedebestrijding”. Hoewel de premier in zijn toespraak indrukwekkende cijfers gaf voor uitroeiing van de armoede, werd de gedwongen verhuizing van miljoenen Tibetanen voor “armoedebestrijding” niet benoemd. Dit waren tijdens het 13e vijfjarenplan in de TAR al zo’n 628.000 Tibetanen. Deze gedwongen verhuizing van miljoenen “arme” Tibetanen op het platteland heeft er niet alleen toe geleid dat zij van hun voorouderlijk land zijn verdreven, maar ook dat hun trotse zelfvoorziening is veranderd in afhankelijkheid van de Chinese staat en in politieke dankbaarheid jegens de Chinese Communistische Partij voor haar voortdurende subsidies.

Sinisering van Tibet

Het verslag van de premier heeft de implementatie bevestigd van “het basisbeleid van de Partij inzake religieuze aangelegenheden, en werkzaamheden om religies te sturen richting de aanpassing aan de socialistische samenleving”.

Daarnaast heeft de door de China aangewezen Panchen Lama, Gyaltsen Norbu, naar verluidt zijn steun betuigd aan het beleid van de staatsleiding. Deze “neppe” Panchen Lama is lid van het Permanent Comité van de Politieke Raadgevende Conferentie van het Chinese volk, vice-voorzitter van de Chinese Boeddhistische Associatie en voorzitter van de TAR-afdeling van de Chinese Boeddhistische Associatie. In een langer verslag in de Chinese staatsmedia wordt hij als volgt geciteerd:

“Het Tibetaans boeddhisme beweegt zich voortdurend in de richting van Sinisering onder de voorwaarden van aanpassing aan de socialistische samenleving met Chinese kenmerken. Vanuit objectief oogpunt is Sinisering van het Tibetaans boeddhisme de enige weg vooruit voor de ontwikkeling van het Tibetaans boeddhisme.”

Dit is in overeenstemming met de oproep tijdens het 19e Partijcongres in 2017, an de Chinese Communistische Partij tot Sinicisatie van alle religies, waaronder het Tibetaans boeddhisme. Dit werd gelanceerd door de Chinese Boeddhistische Vereniging die door de staat wordt gesteund.

Sinicisatie is een campagne van de Chinese regering om alle aspecten van de samenleving onder de controle van de Chinese overheid te brengen. In Tibet houdt sinisering in dat de regering volledige zeggenschap krijgt over het Tibetaanse boeddhisme, hierbij worden de unieke religieuze, linguïstische en culturele identiteit van de Tibetanen geëlimineerd.

De CCP reageert op de Amerikaanse wetgeving inzake Tibet
In zijn openingstoespraak op 4 maart benadrukte de voorzitter van de conferentie, Wang Yang, de veroordeling door de partij van de Amerikaanse wetgeving ter ondersteuning van de rechten van Tibetanen, Oeigoeren en democratische activisten in Hong Kong. In een toespraak tot de congresleden merkte Wang Yang op dat “wij de Amerikaanse wetgeving inzake Xinjiang, Tibet en Hong Kong in de meest krachtige bewoordingen hebben veroordeeld”.

Hoewel de mensenrechten universeel en voor iedereen zijn, hebben de leiders in China consequent volgehouden dat de schendingen van de mensenrechten binnenlandse kwestie zijn. China geeft consequent aan dat de nationale macht boven alle andere internationale wetgeving gaat, waardoor elke beoordeling van de mensenrechten een inmenging in China’s binnenlandse kwesties wordt. Tijdens de “Two sessions” vergadering werd het beginsel van niet-inmenging in binnenlandse kwesties prominent beklemtoond om China’s schendingen van de rechten van Tibetanen, Oeigoeren, activisten voor democratie in Hongkong, enz. af te schermen.

Xi Jinping herinnert aan zijn bezoek aan Yushu
Op 7 maart, tijdens het Nationale Volkscongres heeft de Chinese president Xi Jinping deelgenomen aan de besprekingen van de delegatie van Qinghai. Hij benadrukte de goedheid van de partij tegenover de Tibetanen na de aardbeving van Yushu in april 2010, en herinnerde aan zijn bezoek aan Yushu na de aardbeving en zijn “bezorgdheid” om de Tibetanen die daar wonen. Xi benadrukte de goedheid van de partij en haar programma voor armoedebestrijding en merkte op:

“Ik ben naar Yushu gegaan om te begrijpen waar de mensen van leven. Sommige mensen gingen de bergen in om cordyceps te graven. Na een paar dagen in de bergen konden ze weer terugkeren naar hun armoedige leven. Door de landelijke uitroeiing van de armoede hebben de mensen de zorg en de kracht van de partij gezien door de hulp bij de aardbevingen en de armoedebestrijding. Daarom zingen zij [Tibetanen] vanuit hun hart volksliederen voor de partij”.

De Tibetanen in Yushu hebben echter veel bezwaren geuit tegen het plan voor de wederopbouw na de aardbeving. Honderden Tibetanen demonstreerden in de stad Kyegu in Yushu een jaar na de aardbeving, en hielden spandoeken en borden vast met leuzen als: “Hulp voor het rampgebied van Yushu moet de voordelen van gewone mensen voorop stellen.”

De protesten zijn het gevolg van lokale bezorgdheid over het wederopbouwbeleid van de regering, dat Tibetanen uitsluit van het planningsproces. Volgens sommige Tibetanen wordt hun woonplaats van het oorspronkelijke bloeiende, traditionele handelscentrum voor Tibetaanse veehouders omgevormd tot een Chinees toeristisch centrum.

Ecologische veiligheid

Xi benadrukte dat Beijing erkent dat het Tibetaans Plateau van cruciaal belang is voor de ecologische veiligheid en duurzame ontwikkeling van China en gaf de delegatie in Qinghai ook de opdracht om “de belangrijke taak op zich te nemen om de ecologische veiligheid te handhaven, de bron van de drie rivieren te beschermen en de ‘Chinese watertoren’ te beschermen”.

De laatste jaren zijn echter duizenden Tibetaanse herders (gedwongen) verplaatst om de bron van de drie rivieren te “beschermen”: de Machu (Geel), Drichu (Yangtze) en Dzachu (Mekong). China’s bouwt grote dammen in deze rivieren om waterkracht op te wekken en water om te leiden naar steden op het Chinese vasteland. Dit heeft niet alleen geleid tot verplaatsing van Tibetaanse veehouders onder het voorwendsel van “ecologisch behoud”, maar het heeft ook mensen die stroomafwaarts wonen in Zuid- en Zuidoost-Azië de toegang tot Tibetaanse rivieren ontzegd.

Veiligheidsoefeningen in Tibet
Beijing handhaaft de strenge veiligheidsmaatregelen in Tibet om zijn beleidsdoelen te bereiken. Evenals vorig jaar woonden ook dit jaar China’s minister van Openbare Veiligheid en staatsraadlid, Zhao Kezhi, de TAR-delegatie tijdens het 13e Nationale Volkscongres bij.

Vanwege de gevoeligheid van verschillende gebeurtenissen dit jaar – de Tibetaanse Opstand, de 100e verjaardag van de Communistische Partij, de 70e verjaardag van de “vreedzame bevrijding van Tibet” – is de veiligheid in Tibet streng. Om de Tibetanen ervan te weerhouden hun protest tegen het Chinese bewind te uiten op de 62e Tibetaanse nationale opstandendag, werd op 10 maart in Lhasa een bijeenkomst gehouden voor de mobilisatie van de stabiliteitsmacht van de TAR en de stad Lhasa.

De strijdmacht voor stabiliteitsbehoud bestaat uit het Volksbevrijdingsleger, de Gewapende Volks Politie, officieren van het Bureau voor Openbare Veiligheid en de Brandweer. De veiligheidstroepen kregen het bevel om “loyaal te zijn aan de partij, de missie voor ogen te houden, terrorisme te bestrijden, geweld te beheersen, de grens te stabiliseren, het fundament te versterken, het volk te verenigen, en vastberaden de strijd te winnen om de stabiliteit te handhaven”. Na de bijeenkomst werd diezelfde dag in Lhasa een veiligheidsoefening gehouden, en werden ook in alle steden en prefecturen in het TAR gelijktijdige oefeningen gehouden om aan te geven dat Tibet de fase van stabiliteitsbehoud is ingegaan om het besluit van algemeen secretaris Xi Jinping en de CCP resoluut uit te voeren.

“Je kan niet ontsnappen aan de lange arm van de wet” staat er op het rode spandoek op veiligheidstrucks in de straten van Lhokha, maart 2021. (Bron: Radio Free Asia)

 

Gepantserde veiligheidsvoertuigen paraat voor de Jokhang Tempel, begin maart 2021. (Bron: RFA)

 

Veiligheidsoefeningen in Lhasa, 10 maart 2021. (Bron: People’s Daily Online)
Share this
27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel

23 September 2024

Meer tickets beschikbaar voor ‘Ganden: A Joyful Land’

Wegens de grote belangstelling voor de documentaire ‘Ganden: A Joyful Land’ zijn er extra tickets beschikbaar!