7 July 2020

Dalai Lama’s 85ste verjaardag werd wereldwijd groots gevierd

Wensen voor de verjaardag van de Dalai Lama verspreidden zich op 6 juli over de hele wereld. Wereldleiders, activisten, artiesten, de Tibetaanse gemeenschap, Tibet Support Groep, en leden van de International Campaign for Tibet vierden allemaal deze vreugdevolle gelegenheid.

ICT – dat al meer dan drie decennia de visie van de Dalai Lama en het Tibetaanse volk dient – eerde de verjaardag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama met een live online evenement op maandag 6 juli 2020, met speciale gasten en honderden leden in een programma vol herinneringen, zang en dans.

Bekijk het hele evenement hier terug

ICT Europe heeft ook bijgedragen aan opiniestukken over de Dalai Lama in Europa en de Verenigde Staten, terwijl ICT-leden via de website en sociale media in Nederland duizenden verjaardagsgroeten voor Zijne Heiligheid deelden. Bovendien spraken tal van Tibetanen en Tibet-aanhangers over de hele wereld warme wensen uit voor de Dalai Lama.

ICT-voorzitter Richard Gere, de wereldberoemde acteur, sociaal activist en filantroop, prees de Dalai Lama ook tijdens een feest onder leiding van het team achter ‘Inner World’, het eerste muzikale album van His Holiness, dat maandag uitkwam.

‘Wat een inspiratie voor ons allemaal,’ zei Gere, terwijl hij in de video de Dalai Lama toesprak. “Degenen onder ons die boeddhist zijn en naar jullie kijken voor leringen, specifieke leringen. En er is geen betere leraar geweest. Maar zelfs degenen onder ons die geen boeddhist zijn, herkennen we een buitengewoon menselijk wezen als we er een zien. ‘

 

Dalai Lama’s eerste reis naar Europa
Het online evenement van ICT, dat deel uitmaakte van de Tibet Talks-conversatieserie van de organisatie, was gericht op de decennia van inspiratie van de Dalai Lama op mensen in Nederland.

Erica Terpstra en His Holiness de Dalai Lama

Erica Terpstra vertelde over haar bijzondere ontmoetingen met de Dalai Lama. Zij werd gevraagd een kinderboek te schrijven over boeddhisme, en heeft toendertijd de Dalai Lama gevraagd om het voorwoord te schrijven. En dat deed hij!

Je kunt het boek hier bekijken.

Tijdens het evenement beschreef Michiel van Walt van Praag over zijn eerste ontmoeting met de Dalai Lama, toen hij 17 jaar oud was. Niet lang daarna werd hij gevraagd om de eerste reis van de Dalai Lama naar Nederland te organiseren.

Jonge Dalai Lama en Michiel van Walt van Praag in Zurich

Op deze foto zie je een jonge Dalai Lama, samen met Michiel van Walt van Praag, toen ze landden op het vliegveld in Zurich.

 

De nachtegaal van Tibet
Na het gesprek van Erica Terpstra en Christa Meindersma, trad Namgyal Lhamo op. Zij is een Tibetaanse zangeres en artiest, en wordt ook wel de nachtegaal van Tibet genoemd. Haar prachtige zang en muziek was een eerbetoon aan de Dalai Lama.

Tibetaanse artiest en zangeres Namgyal Lhamo trad op met prachtige Tibetaanse muziek
Tibetaanse artiest en zangeres Namgyal Lhamo trad op met prachtige Tibetaanse muziek

 

Na het interview met Michiel van Walt van Praag konden alle deelnemers aan het evenement genieten van optredens van de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland.

 

Liefde en steun
De deelnemers aan het evenement waren niet de enigen die de verjaardag van de Dalai Lama eerden. De hele week al kwamen er verjaardag groeten binnen van alle ICT-supporters en vrienden van de Dalai Lama.

Bekijk hier een compilatievideo van 2 minuten, met prachtige wensen vanuit heel Nederland:

 

85 wensen

Tibet TV zendde een video uit met “85 wensen op de 85ste verjaardag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama”, van leiders over de hele wereld.

Wereldleiders die in de video verschijnen, zijn onder meer:

  • Verschillende hooggeplaatste Tibetaanse religieuze leiders.
  • Politieke leiders uit Australië, Duitsland, Litouwen, Noorwegen, Zwitserland en Taiwan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan verklaarde onlangs dat het een bezoek van Zijne Heiligheid aan het democratische eilandland zou verwelkomen.
  • Parlementslid Tim Loughton van de Britse Conservatieve Partij, die vorig jaar in het parlement een versie van de wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet introduceerde, die eind 2018 in de VS van kracht werd.
  • Chinese burgerrechtenactivist Chen Guangcheng, die in de video in het Chinees spreekt.
  • Ela Gandhi, kleindochter van Mahatma Gandhi.
  • Zijne Heiligheid’s mede Nobelprijswinnaar Kailash Satyarthi uit India.
  • 1989 Nobel Comité-lid Bisschop Gunnar Stålsett van Noorwegen.
  • Dalai Lama en Tibet-supporters uit Brazilië, Chili, Japan en elders.
  • Voormalig James Bond-ster Pierce Brosnan.

Bekijk de volledige video “85 wenen op de 85ste verjaardag van Zijne Heiligheid de Dalai Lama” hier terug.

 

Op-eds

ICT heeft op 6 juli bijgedragen aan verschillende opiniestukken over de toekomst van de Dalai Lama.

Vincent Metten, EU-beleidsdirecteur van ICT Europe, schreef een opinie-stuk voor EURACTIV, waarin hij waarschuwde dat het plan van China om in te grijpen in de opvolging van de Dalai Lama grote onrust zal veroorzaken in Tibet met het potentieel om de omliggende regio te destabiliseren.

“Aangezien de Dalai Lama vergrijst, is het van cruciaal belang dat de internationale gemeenschap anticipeert op deze ontwikkelingen en publieke standpunten inneemt waarin staat dat zijn opvolging beslist moet worden door de Tibetaans-boeddhistische gemeenschap en alleen de bedoeling van de huidige Dalai Lama”, zegt Metten in het stuk.

Hij voegt eraan toe: “Er staat de toekomst van internationale mensenrechtennormen en -normen en religieuze vrijheid op het spel.”

De opinie van Metten verschijnt ook in de Franse outlet L’Obs en de Belgische outlet La Libre, evenals op de website van FIDH, de Internationale Federatie voor Mensenrechten.

 

Tags: DalaiLama, Tibet
Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...