1 January 2021

Dalai Lama wenst iedereen een gelukkig Nieuwjaar en dringt aan op klimaatactie

De Dalai Lama heeft de Tibetanen in Tibet en zijn volgelingen over de hele wereld een gelukkig Nieuwjaar toegewenst, en tegelijkertijd aangedrongen op onmiddellijke actie tegen de wereldwijde klimaatverandering.

In zijn Nieuwjaarsgroet van 2021 geeft de Tibetaanse boeddhistische leider zijn advies om een vreedzamer en medelevender jaar tegemoet te gaan.

In een aparte video met de titel “Our Only Home” waarschuwt de Dalai Lama dat “deze blauwe planeet” “ons enige “thuis” is – wat betekent dat we stappen moeten ondernemen om haar te beschermen.

Klimaatverandering in Tibet
In de video pleit de Dalai Lama “voor onmiddellijke maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.” Want in zijn thuisland, Tibet, smelten de gletsjers sneller dan waar ook ter wereld. “Het Tibetaanse plateau moet worden beschermd, niet alleen voor Tibetanen, maar voor de gezondheid en duurzaamheid van het milieu in de hele wereld.”

De Tibetan Policy and Support Act (TPSA), die onlangs door het Congres werd aangenomen en eind 2020 wet werd, gaat over klimaatverandering en waterzekerheid in Tibet. Het water in Tibet voorziet namelijk meer dan 1 miljard mensen in Azië van water.

In het kader van de TPSA erkennen de VS het strategische belang van het Tibetaanse plateau en de bedreiging die de klimaatverandering voor dit gebied vormt.

Als onderdeel van de nieuwe wet zal de staatssecretaris de samenwerking met China en internationale instellingen moeten voortzetten om toezicht te houden op het milieu in Tibet en de inspanningen van het Tibetaanse volk voor het behoud ervan te ondersteunen.

De staatssecretaris zal ook een regionaal kader voor waterveiligheid moeten aanmoedigen.

Een verschil maken
In de video zegt de Dalai Lama “Als we ons inspannen, kunnen we de wereld veranderen. Degenen die nog jong zijn kunnen het verschil maken en een betere toekomst vormgeven.”

De video merkt op dat de Dalai Lama een brief van waardering stuurde aan de jonge Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg.

Over een paar dagen zullen de Dalai Lama en Thunberg zich aansluiten bij vooraanstaande wetenschappers voor “A Conversation on the Crisis of Climate Feedback Loops”, georganiseerd door het Mind & Life Institute.

Het evenement zal live worden uitgezonden op zaterdag 9 januari om 22.30 uur EST. Bekijk het evenement.

Een vegetarisch dieet
De Dalai Lama heeft ook een nieuw boek uit getiteld, “Our Only Home”: A Climate Appeal to the World”, waarin hij politieke leiders oproept om te strijden tegen de onwetendheid over de klimaatverandering.

In de video “Our Only Home” biedt The Dalai Lama een suggestie die de meesten van ons zouden kunnen volgen om het milieu te helpen op dit moment: Omarm een vegetarisch dieet.

In India – waar de Dalai Lama leeft sinds de Chinese regering hem in 1959 dwong in ballingschap te gaan – hebben mensen meer dan 1000 jaar vegetarisme beoefend.

“In het Westen wordt er te veel vlees gegeten, het is niet alleen een kwestie van een gevoel van liefde voor deze dieren, maar het is ook erg slecht voor de ecologie.”

De Dalai Lama merkt op dat Tibetanen van oudsher niet vegetarisch waren, mede door het ruwe terrein van het Tibetaanse plateau.

“Maar, we hebben besloten, dat de meeste van onze kloosterinstellingen nu stoppen met het serveren van vlees.”

Nieuwjaarswensen
In zijn aparte, 2021 New Year Greeting video, zegt de Dalai Lama dat hij denkt dat zijn nieuwjaarswensen vreugde zullen brengen aan de Tibetanen in Tibet, die onder China’s repressieve heerschappij leven in een van de minst vrije plaatsen op aarde.

De Dalai Lama deelt zijn ideeën over hoe we allemaal beter gebruik kunnen maken van dit nieuwe jaar.

“Kijk of je het afgelopen jaar goed hebt gebruikt, dat betekent, indien mogelijk, het helpen van anderen, het dienen van anderen. Zo niet, dan tenminste geen schade toebrengen aan anderen. Dat is een zinvol leven.”

Als iemand zijn leven eerder egoïstisch heeft geleefd, moet je denken: “Nu is het verleden voorbij, nu, vanaf de volgende dag, nieuwjaar, zou ik dezelfde fysieke, zelfde soort naam moeten hebben, maar een meer compassievolle manier van leven, een meer betekenisvolle manier. Dit is wat ik wil uitdrukken als een groet van het nieuwe jaar.”

 

Tags: actie, Klimaat, Tibet
Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...