12 maart 2014

Dalai Lama verwelkomd door het Amerikaanse Congres, schrijft geschiedenis door uitspreken openingsgebed


Ontmoeting met leiders van het Huis, Spreker John Boehner, de Democratische leider Nancy Pelosi, Majority Whip Eric Cantor, Minority Whip Steny Hoyer.

De Dalai Lama bezocht gisteren het Amerikaanse Congres, in het kader van zijn officiële toer langs Washington tijdens zijn twee weken lange bezoek aan de Verenigde Staten. Het publiek hoogtepunt was het hoogst uitzonderlijke voordragen van het openingsgebed in de Senaat van Verenigde Staten.

“De lange, warme en productieve relatie tussen de Dalai Lama en het Amerikaanse Congres duurt voort”, stelt Matteo Mecacci, President van International Campaign for Tibet. “Zijn goede hart, wijsheid en boodschap heeft het Congres geïnspireerd om een set van beleidsmaatregelen en programma’s in het leven te roepen om Tibetanen te helpen in hun zoektocht naar de gerechtigheid en waardigheid.”

De dag begon met een dienst van de Dalai Lama als gast kapelaan in de Senaatkamer. Hij sprak een gebed uit van “Een Gids voor de Bodhisattva’s Wijze van Leven” van de boeddhistische meester Shantideva, waarvan hij aangaf dat deze zijn favoriet was. Hij wijdde zijn gebed aan “Boeddha en alle andere goden.” Senator Mark Warner (D-VA) verwelkomde zijn oproep om “te helpen de ellende uit de wereld te bannen.” (Volledige tekst van zijn gebed is hieronder te vinden, met dank aan de kantoor van Meerderheidsleider Harry Reid). De video van het evenement kunt u via YouTube en hieronder bekijken.


Het kantoor van de Kapelaan van de Senaat zei dat het waarschijnlijk de eerste keer was dat een boeddhist het openingsgebed had voorgedragen in de kamer. Het is ook bijna zeker dat het gebed van de Dalai Lama de eerste keer was, dat de Tibetaanse taal werd gesproken op de Senaatsvloer.

Meerderheidsleider Reid (D-NV) zei in de Senaat, “De leerstellingen van de Dalai Lama bevatten lessen voor mensen over de hele wereld, en zeker voor deze kamer. Zijne Heiligheid adviseert ons ook, en dit is een citaat: ‘De beste manier voor mensen om een probleem in de wereld op te lossen is, wanneer alle betrokken partijen bij elkaar gaan zitten en praten’. De aanwezigheid van Zijne Heiligheid in deze kamer vandaag inspireert me, en naar ik hoop ons allen, om onze eed  te hernieuwen en met een zuivere geest te spreken en handelen om de ellende uit de wereld te verbannen.”

“Senator Patrick Leahy (D-VT) sprak van zijn “oude en dierbare vriend” de Dalai Lama en van zijn reizen naar Lhasa. Hij zei: “De wereld moet kennis nemen van het krachtige geloof van het Tibetaanse volk, en hun verlangen naar de autonomie, die ze toekomt, om hun geloof te belijden. Gelukkig hebben ze als symbool van dat geloof de Dalai Lama, ontvanger van de Nobelprijs voor de Vrede, een man, die het geweten van iedereen raakt.”

De Dalai Lama werd gedurende de dag vergezeld door Sikyong Dr. Lobsang Sangay.


Zijne Heiligheid de Dalai Lama met senator Mark Warner van Virginia.


Zijne Heiligheid de Dalai Lama met Meerderheidsleider Harry Reid en senator Patrick Leahy.

De Dalai Lama ontmoette de leiders van het Huis van Afgevaardigden, waaronder de afgevaardigden John Boehner (R-OH), de Democratische leider Nancy Pelosi (D-CA), meerderheidsleider Eric Cantor (R-VA), en de Democratische Whip, Steny Hoyer (D-MD). Spreker van het Huis, Boehner zei: “Zijn strijd voor godsdienstvrijheid en tolerantie heeft de twee partijen in het Congres altijd samengebracht. Het is ons een genoegen om hem hier te hebben om onze gesprekken te kunnen voort te zetten en hem onze steun te betuigen.”

Leider van de Democraten, Pelosi merkte op, “twee weken geleden bezocht u, opnieuw, het Witte Huis – of het nu gaat om een Republikein of een Democratische president. Dit keer verbond President Obama zich om de mensenrechten en de cultuur van het Tibetaanse volk te beschermen. Wat er in Tibet is gebeurt een uitdaging aan het geweten van de wereld. Dank u voor uw leiderschap om ons daar doorheen te begeleiden.”

De Dalai Lama sprak later een bijeenkomst in de grootste zaal in het Capitool complex de leden van het Congres en medewerkers toe, en werd ingeleid door Democratische leider Pelosi en senator John McCain (R-AZ). De Dalai Lama zei dat aangezien Amerika de leider is van de vrije wereld, u [de leden van het publiek] een grote verantwoordelijkheid draagt om een bijdrage te leveren om de wereld een betere plaats te maken. Hij sprak ook over Tibet als ‘derde pool’ en het belang van het aanpakken van de uitdagingen voor wat betreft het milieu in Tibet en de opwarming van de aarde.
In het meest dramatische moment van de bijeenkomst, reageerde hij op het verhaal van de leider van de Democraten, Pelosi’s, over het gouden horloge dat de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt aan de jonge Dalai Lama gaf in 1942. Tot verbazing van Pelosi en de aanwezigen, trok de Dalai Lama precies ditzelfde horloge uit zijn zak en liet deze het publiek zien.

In de namiddag, zette de Dalai Lama een lange traditie van onderlinge lotsverbondenheid voort in een vergadering bij de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, met voorzitter Bob Menendez (D .-NJ), vooraanstaand lid Bob Corker (R-TN) en andere panelleden.

Het openingsgebed van de Dalai Lama om de Amerikaanse Senaat bijeen te roepen, zoals opgemaakt voor de afgifte, met dank aan het kantoor van de leider van de Meerderheid:

  “Met onze gedachten maken we onze wereld.
Onze geest is centraal en gaat aan onze daden vooraf.
Spreekt of handelt met een zuivere geest
en geluk zal je volgen
als een schaduw die nooit weggaat.
Moge er vreugde zijn in de wereld,
met overvloedige oogst en geestelijke rijkdom.
Moge iedere vorm van geluk gerealiseerd worden,
En mogen al onze wensen vervuld worden.
Zolang het universum blijft,
En zolang levende wezens blijven,
Tot dan, zal ook ik blijven
en helpen ellende in de wereld te verdrijven.”


Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer