25 February 2014

Dalai Lama ontmoet met president Obama voor de derde keer

De Dalai Lama ontmoette president Barack Obama vandaag (21 febr 2014) bijna een uur lang in het Witte Huis. Tijdens de bijeenkomst sprak President Obama zijn diepe verontrusting uit over de verslechtering van de mensenrechtensituatie in Tibet, en herhaalde zijn steun voor het behoud van de unieke religieuze, culturele en taalkundige tradities van Tibet, aldus een verklaring van de Centrale Tibetaanse Administratie in Dharamsala vanochtend (21 februari). Het was de derde bijeenkomst tijdens het presidentschap van president Obama, en de vierde in het algemeen.


President Barack Obama ontmoet de Dalai Lama in de Map Room van het Witte Huis, 21 februari 2014. (Officiele White House Foto door Pete Souza)

Matteo Mecacci, voorzitter van de International Campaign for Tibet, stelde:  “Deze vergadering bevestigt de langdurige vriendschap en respect van de Verenigde Staten voor Zijne Heiligheid, zijn boodschap, en zijn zaak.

Amerikaanse beleidsmakers begrijpen dat de stabiliteit, die de Chinese leiders nastreven, niet zal worden bereikt zonder een oplossing voor Tibet. De standvastige steun van de VS voor dialoog en behoud van het unieke erfgoed van Tibet komt zowel tot uiting in deze bijeenkomst ook in haar beleid en haar programma’s voor Tibet. ICT zal op mondiaal niveau blijven werken om de politieke steun voor de Tibetaanse zaak te versterken, nu China de druk en invloed op democratische regeringen wereldwijd opvoert.”

De Centrale Tibetaanse Administratie in Dharamsala verklaarde:
“In een vergadering van bijna een uur deelde Zijn Heiligheid de kernachtig zijn betrokkenheid mee bij de bevordering van menselijke waarden, het bevorderen van de interreligieuze dialoog en het behoud de unieke cultuur en rijke traditie van het Tibetaanse volk. De twee leiders bespraken ook kwesties in verband met morele waarden en leiderschap, en hoe een nieuwe generatie van ethische leiders voor de 21e eeuw gevormd kan worden.”

“President Obama zei dat hij vereerd was om Zijne Heiligheid weer te ontmoeten. Hij herhaalde zijn steun voor de Middenweg aanpak van Zijne Heiligheid, en herhaalde dat de Chinese regering een constructieve dialoog met de vertegenwoordigers van Zijne Heiligheid moet aangaan zonder voorwaarden vooraf. President Obama vroeg Zijne Heiligheid de Dalai Lama over Tibet en Zijne Heiligheid lichtte de huidige situatie toe.  President Obama sprak ook zijn diepe bezorgdheid over de verslechtering van de mensenrechtensituatie in Tibet en de Tibetaanse gebieden in China.”

Sikyong Lobsang Sangay zei dat de ontmoeting de aanhoudende inzet weerspiegelt voor vrijheid en democratie van de Amerikaanse regering en mensen in het algemeen.” (www.tibet.net).

De vergadering in het Witte Huis komt een week nadat staatssecretaris John Kerry specifiek zijn verontrusting over de mensenrechtensituatie in Tibet naar voren had gebracht bij de belangrijkste Chinese leiders in Peking. President Obama zal waarschijnlijk met de Chinese president Xi Jinping praten tijdens een top over nucleaire aangelegenheden in Nederland in maart en in april staat reis naar vier Aziatische landen gepland, maar niet in China.

Terwijl de Dalai Lama formeel zijn politieke taken overgedragen heeft aan de Centrale Tibetaanse Administratie, heeft hij gezegd dat hij de verantwoordelijkheid heeft om te blijven pleiten voor zijn volk. Hij heeft verklaard dat, nu hij nog steeds een druk reisschema naar steden over de hele wereld heeft, zijn bezoeken aan Washington DC, en Brussel politiek van aard zijn.

De Dalai Lama ontmoette president Obama in het Witte Huis in februari 2010 en juli 2011. Daarnaast ontmoette hij de toenmalige Senator Obama bij de Senate Foreign Relations Committee in 2005. De bijeenkomst van vandaag vond plaats tijdens de eerste van twee bezoeken aan Washington. In de eerste week van maart 2014 keert de Dalai Lama terug naar Washington.

De Dalai Lama’s bezoeken aan het Witte Huis, die begonnen in 1991 en ontmoetingen met vier Amerikaanse presidenten omvatten, zijn zowel weerspiegeling als resultaat van steun die het Amerikaanse publiek heeft voor de Dalai Lama en zijn boodschap van universele vrede en gerechtigheid. ICT zal een beroep blijven doen op onze supporters wereldwijd om stemmen van Tibetanen te helpen versterken.

De verklaring van het Witte Huis over de bijeenkomst is als volgt:

Bespreking Ontmoeting van de President met Zijne Heiligheid de Dalai Lama

De president ontmoette vanochtend Zijne Heiligheid de XIV Dalai Lama in het Witte Huis. De president herhaalde zijn krachtige steun voor het behoud van de unieke religieuze, culturele en taalkundige tradities van Tibet en de bescherming van de mensenrechten van Tibetanen in de Volksrepubliek China. De president prees de inzet van de Dalai Lama voor vrede en geweldloosheid en betuigde zijn steun aan de “Middenweg” aanpak van de Dalai Lama. De voorzitter benadrukte dat hij rechtstreekse dialoog voorstaat om de lang bestaande geschillen op te lossen en dat een dialoog die resultaten oplevert, positief voor China en Tibetanen zouden zijn. In deze context herhaalde de president het Amerikaanse standpunt dat Tibet deel uitmaakt van de Volksrepubliek China en dat de Verenigde Staten geen Tibetaanse onafhankelijkheid steunt. De Dalai Lama verklaarde dat hij geen onafhankelijkheid voor Tibet nastreeft en dat hij hoopt dat de dialoog tussen zijn vertegenwoordigers en de Chinese overheid zal worden hervat. De president en de Dalai Lama waren het eens over het belang van een positieve en constructieve relatie tussen de Verenigde Staten en China.

Bekijk op www.whitehouse.gov

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer