26 August 2011

Dalai Lama geeft toelichting op voorgenomen pensionering

Zijne Heiligheid de Dalai Lama heeft een toelichting gegeven op zijn recente uitspraak over zijn voorgenomen pensionering. Hij heeft benadrukt dat dit niet betekent dat hij zich terugtrekt uit de Tibetaanse strijd.

DHARAMSHALA: ‘Meer dan 99 procent van de Tibetanen in en buiten Tibet hebben vertrouwen in mij, dus heb ik de morele verantwoordelijkheid hen te dienen. Mijn verklaring dat ik met pensioen ga betekent niet dat ik mij terugtrek uit de Tibetaanse strijd. Ik ben Tibetaan, en iedere Tibetaan heeft de morele plicht zijn eigen strijd te voeren,’ verklaarde Zijne Heiligheid gisteren tegenover verslaggevers in Kalimpong. (zie video)

Zijne Heiligheid zei dat er bij sommige Tibetanen die in Tibet wonen onrust en verwarring is ontstaan over zijn pensioneringsplannen. ‘Ik wil mijn ceremoniële taken, zoals het ondertekenen van wetgeving en documenten, overdragen aan de democratisch gekozen regering. Sommige Tibetanen in Tibet zijn echter bezorgd en verward omdat zij vrezen dat de Dalai Lama zich niet meer met de Tibetaanse strijd zal bezighouden. Maar dat is niet het geval,’ zei hij.
Hij herhaalde dat zijn inspanningen om de Tibetaanse kwestie op te lossen een van de drie doelen blijft waaraan hij zich verbonden heeft.
Hij sprak over zijn inspanningen – voor 1959 en sindsdien in ballingschap – om democratische hervormingen door te voeren in Tibet.
’Al sinds mijn jeugd bewonder ik het democratische systeem. In 1952 heb ik een hervormingscommissie ingesteld en een aantal hervormingen is daadwerkelijk doorgevoerd. Na 1959, toen we in ballingschap leefden, hebben we onze eigen organisatie opgezet, het Centraal-Tibetaans Bestuur. We hebben een democratiseringsproces in gang gezet en sinds 2001 worden onze politieke leiders gekozen.’
’Ik heb de gekozen Tibetaanse regering altijd opgedragen de volledige verantwoordelijkheid te nemen, alsof er geen Dalai Lama bestaat, en dat gebeurt ook,’ zei hij.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer