29 December 2011

CTA dringt er bij Chinese regering op aan om veiligheid van Tibetaanse studenten in China te garanderen

21 december 2011

Dharamshala: De Centrale Tibetaanse Administratie geeft aan zeer verstoord en veronrust te zijn over de recente berichten over confrontaties tussen Tibetaanse en Chinese studenten op een school in Chengdu. De confrontaties leidde ertoe dat een aantal Tibetanen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, nadat ze waren geslagen door een overweldigend aantal Chinese studenten.

“De Centrale Tibetaanse Administratie is diep verstoord en verontrust door het nieuws over confrontaties op 14 december 2011 tussen Tibetaanse en Chinese studenten van de Railway Engineering School in Chengdu, de provinciehoofdstad van Sichuan”, zo meldde “Informatie & International Relations” Kalon Dicki Chhoyang vandaag aan Tibetaanse verslaggevers.

“Volgens de berichten hebben om en nabij de 3000 Chinese studenten deelgenomen aan een gevecht met een paar honderd Tibetaanse studenten. Verschillende Tibetaanse studenten moesten naar verluidt als gevolg van hun verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen”, zei de DIIR Kalon.

Kalon Dicki Chhoyang uitte haar bezorgdheid over soortgelijke meldingen van de spanningen tussen de Tibetaanse en Chinese studenten in het gebied van Chengdu in 2010, toen een Tibetaanse student, genaamd Pasang werd dood gestoken op de ‘Light Engineering School’ in de stad Zigong. “Het is onbekend of de dader(s) werden gearresteerd en vervolgd”, voegde ze eraan toe.

“In het licht van deze recente gebeurtenissen, moedigen we Tibetaanse studenten aan om zich te concentreren op hun studie en goede betrekkingen te onderhouden met de andere medestudenten in overeenstemming met onze traditionele waarden. Onze trots in onze Tibetaanse identiteit en erfgoed berust niet op een vertoon van lichamelijk geweld, maar op excelleren op het gebied van wetenschap”, zei Kalon Chhoyang.

“Volgens onze gegevens studeren Tibetaanse studenten in 12 steden op het vasteland van China. De Chinese regering dient te zorgen voor hun persoonlijke veiligheid,”
zei ze.
“Overeenkomstig haar bewering een harmonieuze samenleving op te bouwen, hopen wij dat de Chinese regering de nodige maatregelen zal treffen om de goede betrekkingen tussen de Chinese en Tibetaanse bevolking te bevorderen. Als gevolg hiervan zullen dit soort inspanningen de positieve interacties tussen Chinese en Tibetaanse studenten vergemakkelijken”, voegde ze eraan toe.

“De Kashag van de Centrale Tibetaanse Administratie wil hierbij herhalen, dat de Tibetaanse strijd niet anti-China, of anti-Chinees is. Wij streven naar het herstel van vrijheid in Tibet door middel van vreedzame dialoog”, zie de DIIR Kalon.

Central Tibetan Administration

Dharamshala

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer