26 March 2020

Chinese regering versoepelt COVID-19 quarantaine beleid in Tibet

De Chinese regering heeft haar quarantainebeleid in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa versoepeld, midden in de campagne van Peking om de Chinese economie en reputatie over de hele wereld te herstellen na de wereldwijde COVID-19-uitbraak.

Officiële kennisgeving

Het officiële bericht van het Lhasa City Epidemic Prevention and Control Leading Committee van 23 maart zegt dat mensen uit gebieden met een “laag risico” die in hotels of elders in quarantaine worden geplaatst, naar buiten kunnen gaan als ze al een week in quarantaine zijn.In het bericht, waarvan een kopie op Chinese  sociale media is geplaatst, staat ook dat mensen die vanuit plaatsen met een laag risico komen niet in quarantaine hoeven te blijven, maar dat mensen die uit plaatsen met een middelhoog en hoog risico komen, voor zeven en 14 dagen respectievelijk in quarantaine moeten worden geplaatst.

Hoewel de melding niet zegt hoe de risico’s worden gecategoriseerd, heeft de New York Times gemeld dat de Chinese autoriteiten, als onderdeel van haar algehele coronavirusbewakingsplan, een controversieel, kleurgecodeerd QR-scansysteem zullen gebruiken dat iemands gezondheidsstatus bepaalt op basis van zijn reisgeschiedenis, plaats van herkomst, enz.

Volgens de analyse van de New York Times lijkt de software “informatie te delen met de politie, waardoor een sjabloon wordt gecreëerd voor nieuwe vormen van geautomatiseerde sociale controle die lang na het verdwijnen van de epidemie kunnen blijven bestaan”.

Tibet, een historisch onafhankelijk land dat China in 1959 annexeerde en met ijzeren hand regeert. is al een van de meest gecontroleerde en minst vrije plaatsen op aarde.

Gevoelige verjaardagen

De uitbraak van het coronavirus valt samen met een van de meest gevoelige momenten in de Tibetaanse kalender. De maand maart omvat de verjaardagen van de Tibetaanse opstand van 1959 tegen de Chinese overheersing, de ontsnapping van de Dalai Lama in ballingschap dat jaar en de massaprotesten die zich in 2008 over het Tibetaanse plateau verspreidden.

Sinds de protesten van 2008 heeft de Chinese regering de Tibetaanse Autonome Regio – die een groot deel van West- en Midden-Tibet beslaat – gedurende deze periode gedurende ten minste een maand per jaar voor buitenlanders gesloten. In 2019 was de regio gesloten van 30 januari tot 1 april.

Toegang tot Tibet

Zelfs als er geen gevoelige jubilea op de kalender staan, beperkt China de toegang van buitenlanders tot Tibet sterk. Eind 2018 keurde het Amerikaanse congres de wet inzake wederzijdse toegang tot Tibet goed, die de toegang tot de VS verbiedt aan Chinese functionarissen die rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de toegang tot Tibet ontzeggen aan Amerikaanse journalisten, diplomaten en gewone burgers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting binnenkort een rapport publiceren over de status van toegang tot Tibet, inclusief het identificeren van Chinese functionarissen die verantwoordelijk zijn voor het weigeren van toestemming voor Amerikanen.

Tibetanen in gevaar brengen om Chinese zaken te stimuleren?

In het oosten van Tibet vertelden lokale Tibetanen aan Radio Free Asia dat autoriteiten in de Kardze (Chinees: Ganzi) Tibetaanse Autonome Prefectuur, gelegen in de provincie Sichuan, toeristische trekpleisters heropenen, waardoor ze bang zijn voor een tweede golf van COVID-19.

Het RFA-rapport citeert een Tibetaan die in Dartsedo (Ch: Kangding) woont en zegt: “We zijn nog steeds bang voor het virus. We hebben onszelf in quarantaine geplaatst en gaan nauwelijks uit, en als we dat doen, dragen we gezichtsmaskers. Maar nu ze de toeristenplaatsen in Kardze heropenen, komen er dagelijks honderden [Han] Chinese bezoekers ons gebied binnen. Het is zeer zorgwekkend omdat slechts één  toerist het coronavirus hier opnieuw kan gaan verspreiden. ”

Engelse vertaling van de kennisgeving van Lhasa City

De International Campaign for Tibet vertaalde de officiële mededeling van het Lhasa City Epidemic Prevention and Control Leading Committee in het Engels:

Urgent notice

To all hotels and communities used for quarantine:

In accordance with the City Epidemic Prevention and Control Leading Committee’s decision, people from low risk areas who are in quarantine in hotels can be out of isolation from today and move outside if they have already spent a week in isolation till date. Those who are in quarantine outside of hotels having arrived from low risk areas can be out of isolation tomorrow onward. Beginning from tomorrow, people from low risk areas will not be put under quarantine. Those who have been in quarantine for 7 days in hotels can be out of isolation tomorrow onward. Those in quarantine at work place and at home should follow the notice that will be sent tonight. Those arriving from medium risk areas should be in quarantine for 7 days and those from high risk areas should be in quarantine for 14 days.

Copy of notice to be sent to 31 provinces(including the four provincial-level autonomous regions and the four provincial-level municipalities)after assessing risk situation.

City Epidemic Prevention and Control Leading Committee

March 23, 2020.

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...