CHINESE POLITIE HOUDT PROTESTERENDE ZUS VAN TIBETAANSE ZAKENMAN VAST
Volgens betrouwbare bronnen heeft de Chinese politie Gonpo Kyi en haar man Choekyong in hechtenis genomen nadat ze op 13 december voor het Hoger Volksgerechtshof van de Tibetaanse Autonome Regio hadden geprotesteerd voor gerechtigheid. Gonpo Kyi, ook bekend als Gontey, had al meerdere sit-ins voor de rechtbank georganiseerd tegen de onrechtvaardige veroordeling van haar broer, Dorjee Tashi, tot levenslange gevangenisstraf in 2010.
Dorjee Tashi, een succesvol zakenman, werd in juli 2008 gearresteerd, kort na de pan-Tibet protesten tegen de Chinese overheersing in het voorjaar van 2008. Hij werd aanvankelijk beschuldigd van steun aan de Tibetaanse demonstranten, maar werd later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf op grond van valse beschuldigingen van financiële fraude, die door zijn familieleden werden weerlegd.
Tijdens Gonpo Kyi’s eerdere protesten is ze mishandeld door de politie, geslagen, met geweld weggebracht, visueel geblokkeerd door spandoeken, ‘s nachts vastgehouden en bedreigd met gevangenisstraf als ze door zou gaan met protesteren.
Ondanks de bedreigingen en schendingen van haar recht om haar mening en gedachten te uiten, blijft Gonpo Kyi standvastig vasthouden aan haar eis voor de vrijlating van haar broer.
Van Dorjee Tashi is bekend dat hij tijdens zijn voorarrest in 2008 is gemarteld en hij verkeert momenteel in slechte gezondheid in de gevangenis nr. 1 van de Tibetaanse Autonome Regio, ook bekend als de Drapchi-gevangenis.
Dorjee Tashi
De International Campaign for Tibet (ICT) heeft eerder de marteling van de bekende Tibetaanse zakenman en filantroop Dorjee Tashi tijdens zijn voorlopige hechtenis gedocumenteerd, evenals de onvermoeibare strijd van zijn familie voor gerechtigheid.
Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit over de willekeurige detentie van Dorjee Tashi. In het bijzonder riep de Europese Unie op tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating, samen met de vrijlating van anderen, tijdens haar verklaring ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten op 10 december.
De Verenigde Staten hebben ook de detentie van Dorjee Tashi erkend in de landenrapporten over mensenrechtenpraktijken van het State Department van 2022 en 2021.


Wilt u ICT’s werk steunen? Dat kan hier!