11 February 2015

Chinese media en ambtenaren furieus over hartelijke begroeting Dalai Lama door Barack Obama tijdens 'National Prayer Breakfast'

De Dalai Lama en President Obama begroeten elkaar tijdens het ‘National Prayer Breakfast’.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama werd hartelijk verwelkomd  door president Obama in Washington DC, tijdens zijn deelname aan het jaarlijkse National Prayer Breakfast. President Obama herhaalde de steun  van de Amerikaanse regering voor de Dalai Lama en zei: “Ik wil een speciaal welkom bieden aan een goede vriend, Zijne Heiligheid de Dalai Lama, die een krachtig voorbeeld is van wat het betekent om mededogen in praktijk te brengen en ons inspireert om op te komen voor de vrijheid en waardigheid van alle menselijke wezens. Ik heb het genoegen gehad om hem bij vele gelegenheden in het Witte Huis te verwelkomen en we zijn dankbaar om hem vandaag voor deze gelegenheid bij ons te hebben.”

Chinese media hebben, zowel vooraf als achteraf, een reeks van berichten naar buiten gestuurd, waarin ze de aanwezigheid van de Dalai Lama’s op het evenement scherp veroordelen. De Washington Post meldt:  “De Dalai Lama is geen staatshoofd en hij gaf drie jaar geleden formeel van zijn politieke rol in de Tibetaanse regering in ballingschap op. Maar zijn verschijning op het ‘National Prayer Festival’, waar Obama een toespraak over godsdienstvrijheid zal geven, heeft scherpe bezwaren  uitgelokt van de Chinese leiders, die sterk gekant zijn tegen ontmoetingen tussen de religieuze leider en politici.”

De Dalai Lama’s optreden komt een jaar, nadat Obama de benarde situatie van Tibetaanse boeddhisten en Oeigoerse moslims, een andere Chinese religieuze sekte die regelmatig met Peking botst, onomwonden aan de orde stelde.

“Wanneer ik de Chinese leiders ontmoet … wil ik benadrukken, dat het realiseren China’s potentieel berust op het naleven van universele mensenrechten”, zei Obama in 2014.

Voor de ontmoeting bevestigde  een NSC woordvoerster, dat President Obama “een groot voorstander is van het onderricht van de Dalai Lama en het behoud van de unieke religieuze, culturele en taalkundige tradities van Tibet”.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer