3 January 2012

Chinese druk op Nepal beperkt religieuze vrijheid van Tibetaanse boeddhisten

20 september 2011

International Campaign for Tibet

De Amerikaanse overheid doet verslag van Chinese druk op Nepal om religieuze vrijheid van het Tibetaanse Buddhisten te beperken.

Door druk van de kant van de regering van China hebben Tibetaanse boeddhisten in Nepal te maken met beperkingen van hun vrijheid van godsdienst door Nepalese gezagsdragers, aldus het jaarverslag van het ministerie van Internationale Religieuze Vrijheid.

Het verslag, dat schendingen van de godsdienstvrijheid over de hele wereld van juni tot december 2010 vastlegt, maakt melding van plagerijen en intimidatie van Tibetaanse boeddhisten in Nepal, waaronder aanwezigheid van politie op religieuze bijeenkomsten en interventies om bepaalde religieuze ceremonies te stoppen.

“Nepal krijgt over het algemeen goede cijfers voor haar reputatie met betrekking tot religieuze vrijheid en tolerantie, maar met de opmerkelijke uitzondering van de beperkingen die Tibetaanse boeddhisten ondervinden. In dit opzicht, wijst alles in de richting van Chinese inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Nepal”, zegt Todd Stein, Directeur van de Regeringsbetrekkingen van de International Campaign for Tibet. “Het is betreurenswaardig dat sommige Nepalese autoriteiten, onder druk van China, de duizenden jaren oude spirituele tradities en geschiedenis van religieuze co-existentie van Nepal hebben bezoedeld door inperking van de mogelijkheden van Tibetanen om in vrijheid hun godsdienst uit te oefenen.”

Het rapport stelt vast dat, “naar verluidt de regering van China de Nepalese regering onder druk heeft gezet om protesten van Tibetaanse boeddhisten tegen het beleid van China in Tibetaanse gebieden te voorkomen, met inbegrip van religieuze uitingen … Intimidatie tegen de Tibetaanse gemeenschap ging door tijdens de verslagperiode … De overheid annuleerde of beperkte talrijke Tibetaanse bijeenkomsten, waaronder degenen ter herdenking van religieuze gebeurtenissen.” Het rapport haalde verschillende voorbeelden aan, zoals het verhinderen van een viering van de verjaardag van de Dalai Lama door gezagsdragers van de Nepalese overheid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde ook dat, “onder algemene politieke druk van de Chinese regering om de doortocht van Tibetaanse nieuwkomers door Nepal te beperken of verhinderen, drie Tibetanen, waaronder een boeddhistische monnik, onder dwang naar China werden teruggestuurd”, ondanks een akkoord tussen de Nepalese regering en de VN-vluchtelingenorganisatie om te zorgen voor een veilige doorgang van Tibetaanse vluchtelingen. Tibetanen die met geweld terug de grens worden overgezet, kunnen worden onderworpen aan marteling.

Het verslag meldde dat de Amerikaanse ambassade in Kathmandu “herhaaldelijk protest aangetekend heeft tegen de disproportionele reactie van de overheid op de vreedzame protesten door Tibetanen.”

Het rapport is hier te vinden.
 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer