11 October 2022

China's intimidatie van Tibetanen in Europa moet stoppen!

Tsering Tsomo’s succesvolle bezoek in Nederland

Tussen 1 en 7 oktober 2022 bezocht Tsering Tsomo, directeur van het Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD), de kantoren van ICT Europe in Amsterdam. Haar bezoek vond plaats terwijl zij door Europa reisde om verschillende organisaties, ministeries en verschillende NGO’s te ontmoeten. Het was de eerste keer dat mw. Tsomo Nederland bezocht.

Tsering Tsomo, Director TCHRD

 

Tijdens haar bezoek in Nederland ontmoette mw. Tsomo ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en internationale NGO’s, zoals Amnesty International. Mw. Tsomo was verheugd: “Ik heb enkele eerste bevindingen van ons meest recente onderzoek met mijn collega’s kunnen delen. Tibetanen die in Europa wonen – ook in Nederland – ondervinden druk en chantage van de Chinese autoriteiten. Deze transnationale onderdrukking moet stoppen.”

Net als rechtenactivisten uit Oost-Turkestan, Zuid-Mongolië of Hongkong, waar de Chinese Communistische Partij (CCP) basisrechten, taal en religie onderdrukt, worden veel Tibetanen die in het buitenland wonen voortdurend door de Chinese autoriteiten in de gaten gehouden en bedreigd, omdat hun bestaan alleen al door ambtenaren in Peking als een bedreiging wordt beschouwd. Tibetanen van de tweede en derde generatie, van wie sommigen ook de nationaliteit bezitten van de landen waarheen hun familie is gevlucht, kunnen zich niet zo veilig voelen als hun medeburgers.

Deze mensenrechtenschendingen, die plaatsvinden in westerse landen, laten zien hoe ver de CCP bereid is te gaan, zelfs als dat inmenging in de binnenlandse zaken van andere landen betekent. Nu de CCP meer proactief wordt in zijn onderdrukking van Tibetanen die in het buitenland wonen, is het cruciaal dat landen nieuwe strategieën aannemen om de invloed van de CCP binnen hun eigen grenzen tegen te gaan.

International Campaign for Tibet (ICT) heeft regelmatig samengewerkt met de organisatie van mw. Tsomo. TCHRD is de eerste Tibetaanse niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie die in ballingschap is opgericht. De organisatie werd opgericht in januari 1996 en is gevestigd in Dharamshala in het noorden van India. ICT heeft ook deelgenomen aan een hoorzitting van de Amerikaanse Senaat over de belangrijke kwestie van transnationale onderdrukking, op 15 juni 2022.

 

The TCHRD is committed to advancing human rights and democracy in Tibet and the exiled Tibetan community by empowering Tibetan advocates and monitoring, documenting, and campaigning against human rights abuses.

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...