10 February 2017

China zou zich niet mogen inmengen in de Amerikaanse academische vrijheid

Verklaring van International Campaign for Tibet over de bezwaren van Chinese studenten tegen de uitnodiging van de Dalai Lama door de UC San Diego

De bezwaren van de afdeling van de Vereniging voor Chinese Studenten en Wetenschappers (CSSA) van de Universiteit van California in San Diego missen iedere grond. De bezwaren richten zich op de uitnodiging van de universiteit om de Dalai Lama dit jaar de openingstoespraak te laten houden. In plaats daarvan raakt het een aantal belangrijke kwesties met betrekking tot de academische vrijheid in de Verenigde Staten.

De Dalai Lama is in de Verenigde Staten en de rest van de wereld algemeen bekend voor zijn boodschap van vrede, mededogen, tolerantie en wederzijds begrip. Het is duidelijk dat de CSSA niet bekend is met de inhoud van de vele openbare toespraken, die de Dalai Lama in de Verenigde Staten heeft gehouden. De beschuldiging van het “verspreiden van ophitsende, politiek aanstootgevende toespraken” is dan ook volstrekt onterecht. We zijn blij om te zien dat andere Chinese studenten het niet eens met het initiatief van de CSSA.

De kwestie zou van bijzonder belang moeten zijn voor alle Amerikanen, met name in het State Department en het Amerikaanse Congres, omdat deze Chinese studenten openlijk hebben toegegeven dat ze overleggen met het Chinese consulaat in Los Angeles over hun campagne. De Chinese ambassade en consulaten zou het niet mogen worden toegestaan om in te grijpen, direct of indirect, in de academische beslissingen van Amerikaanse universiteiten.

In de loop der jaren heeft China geprobeerd om Amerikaanse onderwijsinstellingen te beïnvloeden, zowel door middel van directe bedreigingen als door financiële prikkels, om de lijn van Beijing te volgen over kwesties als Tibet. Een voorbeeld hiervan is de oprichting van Confucius Instituten. Hoewel het doel van de Confucius Instituten zogenaamd het leren van de Chinese taal is en het bevorderen van de kennis over de Chinese cultuur, hebben we bewijs dat deze CI’s worden gebruikt voor de verspreiding van Chinese propaganda over kwesties als Tibet. Enkele jaren geleden vroeg International Campaign for Tibet lesmaterialen op van een Confucius Instituut aan een Amerikaanse universiteit. Wat we kregen waren boeken en dvd’s, die de Chinese standpunten over Tibet weergeven en die waren gepubliceerd door China Intercontinental Press, die gerund wordt door het Staatsbureau voor Informatie. Een Xinhua verslag van 10 januari 2012 bevestigde dat een door de officiële Tibetaanse Academie voor Sociale Wetenschappen in het Chinees uitgegeven tijdschrift “… vooral werd uitgedeeld aan buitenlandse ambassades en diplomatieke missies in China, maar ook aan universiteiten, onderzoeksinstituten en de wereldwijde Confucius Instituten.”

De New York Times van 4 maart 2012 kopte in een artikel: “Critici maken zich zorgen over invloed van de Chinese instituten op de Amerikaanse campussen”. Het artikel citeerde Prof. June Teufel Dreyer, die ‘Chinese regering en buitenlands beleid’ aan de Universiteit van Miami doceert, met te zeggen: “Je wordt verteld niet over de Dalai Lama te bespreken – of de Dalai Lama uit te nodigen op de campus. Tibet, Taiwan, militaire opbouw van China, strijdende facties binnen de Chinese leiderschap – deze onderwerpen zijn verboden terrein.”

Door bezwaar tegen de uitnodiging van de Dalai Lama te maken, is de CSSA van UC San Diego een verlengde van de Chinese overheid. De uitnodiging van de universiteit van San Diego aan de Dalai Lama is een weerspiegeling van de enorme Amerikaanse publieke belangstelling en steun voor zijn gedachten en visie voor de hele wereld. Helaas, de CSSA staat ten dienste van de kortzichtige politieke agenda van de huidige Chinese leiders.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer