17 June 2014

China verscherpt controle, verhindert bedevaarten, voor belangrijke onderricht van Dalai Lama in ballingschap

. De Chinese autoriteiten hebben de controles aangescherpt en paramilitaire troepen ingezet om Tibetanen te verhinderen van het maken van een pelgrimstocht naar de heilige berg Kailash in het westen van Tibet en beperken het reizen in de grensgebieden. De stappen houden verband met de doelstellingen van de autoriteiten om Tibetanen ter verhinderen van het bijwonen van een belangrijk religieus onderricht, de Kalachakra, door de Dalai Lama net over de grens in Ladakh op 3 juli.
. De beperkingen vallen samen met de zeer belangrijke religieuze periode van Saga Dawa, de verjaardag van Boeddha’s geboorte, verlichting en dood, die dit jaar tussen 29 mei en 27 juni valt [1].

Volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap is er sinds een aantal weken in de provincie Pashoe (Chinees: Basu), in de Tibetaanse Autonome Regio Chamdo (Chinees: Qamdo ) een belangrijke veiligheidsoperatie onder weg met gewapende politie en werkteams, waarbij zowel leken als monniken het doelwit zijn. “De lokale bevolking is het in de maanden juni en juli niet toegestaan om ??buiten Chamdo te reizen”, aldus een Tibetaanse bron nu in ballingschap. “Als lokale studenten moeten reizen voor studie, of mensen medische behandeling buiten het gebied nodig hebben, moeten ze speciale toestemming vragen, en zal hen een strafbaar feit ten laste worden gelegd als ze reizen zonder papieren. De provinciale autoriteiten hebben pelgrimstochten naar Mount Kailash verboden en sinds eind mei en worden de ID’s van alle passagiers en voertuigen in het gebied gecontroleerd.

“Woeser, die in Beijing woont, haalde een Chinese reiziger aan die door een reisbureau was verteld, dat het voor Tibetaanse klanten niet langer mogelijk was om toestemming te krijgen om naar het grensgebied van Tibet te reizen, zoals naar Purang (Chinees: Burang), waar Mount Kailash ligt.[2] De Chinese bezoeker was in staat om het document te bemachtigen, omdat hij zijn aanvraag in Guangzhou deed. Een andere Chinese internetgebruiker zei dat de beperkingen waarschijnlijk tot augustus zouden doorgaan, en mogelijk tot het einde van het jaar.

Bedevaart naar Mount Kailash is voor Tibetaanse boeddhisten van groot belang, vooral tijdens de bijzonder heilige maand van Saga Dawa (tot eind juni). Tsering Woeser schreef: “Ik ken een Tibetaanse in ballingschap, die al jaren in Zwitserland woont, 60 jaar oud is en in slechte gezondheid verkeert. Lang geleden uitte hij de wens om drie keer in zijn leven tijdens een bedevaart Mount Kailash te bezoeken. Om deze reden wilde hij graag op de 15de dag van de vierde maand van de Tibetaanse kalender [13 juni] een rondgang maken om de berg. Zelfs als hij overleed tijdens het lopen van de kora [bedevaart rondgang], zou het worden gezien als de grootste bevrijding. Zijn familie is klaar om hem te helpen bij het vervullen van zijn wens, maar zal hij in staat om dit te doen?”

Begin vorige maand bezocht de adjunct-partij secretaris van de TAR, Deng Xiaogang, de grensbeveiligingsplaatsen en kazernes van het Volksbevrijdingsleger in de provincie Purang, waar Mount Kailash is gevestigd, en Dram, de stad op de grens met Nepal in de gemeente Ruthok in de Tibetaans Autonomous Regio Ngari (Chinees: Ali). Zijn bezoek was waarschijnlijk bedoeld om een signaal van waakzaamheid te sturen naar de partij autoriteiten in de aanloop naar de Kalachakra in Ladakh.[3]

Deng Xiaogang, die tevens partij secretaris van het Comité voor Politiek en Recht in de TAR is, werd door de staatsmedia aangehaald als te zeggen dat beveiliging van de grenzen door controle posten een sleutelrol speelt bij het behoud van de sociale stabiliteit in de Tibetaanse Autonome Regio en dat beveiligingspersoneel de speech van de Chinese leider Xi Jinping moet bestuderen met bijzondere aandacht voor zijn nadruk op het behoud van de sociale stabiliteit in Tibet en het belang voor de nationale veiligheid.

‘Patriottische opvoeding’, nu meestal aangeduid als ‘juridisch onderwijs’ is de afgelopen weken ook geïntensiveerd in de provincie Pashoe in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Chamdo, en dezelfde Tibetaanse bron meldde dat monniken en nonnen nu zelfs voor het uitvoeren van gebed of religieuze rituelen in de lokale omgeving een vergunning moeten aanvragen.

Evenals in andere gebieden van Chamdo, moeten Tibetanen in Pashoe zich bij de lokale politie registreren om hun auto’s met benzine te vullen. Dit is het geval geweest in andere gebieden van Tibet sinds de golf van zelfverbrandingen in 2009 begon. Tsering Woeser schreef: “In april [2013] gingen de werkgroepen [in Chamdo] van huis tot huis en namen van monniken en herders de resterende benzine of diesel, die gebruikt werd voor auto’s en motoren, in beslag. Sindsdien, als het nodig is om benzine te kopen, moet men zijn ID-kaart gebruiken om een hervulkaart te krijgen; en alleen met deze kaart kan men nu benzine kopen bij een tankstation; zonder deze zal men worden geweigerd. Als Tibetanen uit andere gebieden, zoals Sichuan of Qinghai komen om benzine te kopen, zullen ze zeker worden geweigerd.”[4]

Controles voorafgaand aan de Kalachakra in Ladakh opgevoerd

In een duidelijke poging om de Tibetaanse ambtenaren af te schrikken van het reizen naar de Kalachakra in Ladakh, berichtte de Centraal Tibetan Administration dat regeringsfunctionarissen in de Tibetaanse Autonome Regio is opgedragen om hun jaarlijkse vakantie van de maand april pas in september van dit jaar op te nemen. Volgens een bron aangehaald door website van de Centrale Tibetaanse Administratie, Tibet.net, werd ambtenaren meegedeeld, dat als zou worden ontdekt dat ze in de betrokken periode verlof zou nemen, ze zouden worden ontslagen.

De in Dharamsala in India gevestigde Centrale Tibetaanse Administratie zei dat de Chinese autoriteiten ook waren gestopt met het uitgeven van nieuwe of het vernieuwen van oude paspoorten aan Tibetanen en voegden er aan toe dat degenen, die in het verleden al een paspoort hadden gekregen was gevraagd om bij de autoriteiten in te leveren.

Dit volgt op de overgang naar een hardere en meer systematische aanpak naar aanleiding van het religieuze Kalachakra onderricht door de Dalai Lama in Bodh Gaya in India in januari 2012, waarbij Tibetanen bij terugkeer werden opgepakt en gedwongen om intensieve ‘patriottische educatie’ sessies te ondergaan. Sommigen werden in de gevangenis gezet of voor een langere periode gedwongen zware arbeid te verrichten, bijvoorbeeld als ze werden betrapt met foto’s van de Dalai Lama of memorabilia aan het onderricht.[5]

Rond de 7-8000 Tibetanen van binnen Tibet woonden dit belangrijke onderricht bij op de plaats waar de Boeddha verlicht werd, een bedevaartsoord voor boeddhisten wereldwijd. Maar China breidde haar beleid uit in ballingschap, met Chinese agenten, die op Indiase bodem nog voor hun terugkeer informatie verzamelden over de Tibetaanse pelgrims.

De omvang van de veiligheid operatie was niet eerder meegemaakt na een onderricht van de Dalai Lama in India en is een indicatie voor de verontrusting van de autoriteiten over een uitbreiding van de Tibetaanse solidariteit na een reeks van zelfverbrandingen en protesten in Oost-Tibet. De aanhoudingen en de intensieve ‘patriottische opvoeding’ geven ook de systematische uitvoering van de doelstellingen van de partij in de Tibetaanse gebieden sinds maart 2008 weer en de aanscherping van de controle in het kader van een doordringende campagne tegen de Dalai Lama en zijn invloed.[6]

Voetnoten
[1] De Boeddha’s geboorte, verlichting en toegang tot Nirvana na zijn dood worden alle drie samen in acht genomen op de 15de dag van Saga Dawa, die dit jaar op 13 juni valt.
[2] Grens registratie vergunningen zijn vereist voor reizen naar de volgende gebieden van de Tibetaanse Autonome Regio: Shigatse (Chinees: Xigaze), de gemeente Dengpa, Saga, Nyalam, Shegar, Kangma, Yatung, Gampa, Tingkye, Kyirong, Lhokha (Chinees: Shannan), Tsona, Lhuntse, Lhodak, Nakartse. Nyingtri (Chinees: Linzhi), Miling, Namshan, Zayul, Metok, Ngari (Chinees: Ali), Purang (waar Mt. Kailash is gevestigd), Tsada, Rutok, en Gar.
[3] Beelden van de Chinese staatsmedia van het bezoek zijn hier beschikbaar
[4] Blogpost door Woeser, 14 juni 2013 (vertaald door High Peaks Pure Earth)
[5] Zo werd een Tibetaanse zakenman veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid, nadat hij na zijn terugkeer uit de Kalachakra in het bezit bleek te zijn van ‘illegale’ materialen
[6] Sinds de protesten in 2008 over heel Tibet, en het gewelddadige optreden daartegen, heeft de Chinese regering een strategie van actief de aanwezigheid van de Partij op het platteland te vergroten als het antwoord op ‘instabiliteit’ aangenomen. Dit heeft geleid tot een meer diepgaande en systematische aanpak van de ‘patriottische heropvoeding’ en een dramatische toename van werkteams en partijkaderleden in de plattelandsgebieden van de Tibetaanse Autonome Regio. Voor meer details, zie het ICT rapport, ‘Storm in de Graslanden: zelfverbrandingen in Tibet en het Chinese beleid’

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer