26 augustus 2011

China veroordeelt Tibetaanse filmmaker Dhondup Wangchen tot zes jaar cel

21 januari 2010

Wangchen werd samen met zijn assistent, de monnik Jigme Gyatso, gearresteerd op 26 maart 2008, vanwege zijn in Tibet opgenomen film Leaving Fear Behind.

De Tibetaanse filmmaker Dhondup Wangchen is door de Chinese overheid was gearresteerd vanwege zijn documentaire over de huidige situatie in Tibet. In de film komen Tibetanen aan het woord die oproepen tot de terugkeer van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Volgens de informatie van het Centraal-Tibetaans Bestuur is hij tot zes jaar cel veroordeeld.

Volgens het rapport is de straf uitgesproken op 28 december 2009. Het is niet bekend waar de filmmaker berecht is. Dhondup Wangchen (35) werd samen met zijn assistent, de monnik Jigme Gyatso, gearresteerd op 26 maart 2008, vanwege zijn in Tibet opgenomen film Leaving Fear Behind. Daarin laat hij zien hoe de Tibetanen leven onder de Chinese overheersing en hoe zij denken over Zijne Heiligheid de Dalai Lama en de Olympische Spelen in Beijing.

Jigme Gyatso is zeven maanden later, op 15 oktober 2008, op borgtocht vrijgelaten en heeft verklaard dat hij tijdens zijn vasthouding is gemarteld.
Wangchen zat oorspronkelijk vast in de Ershilibu-gevangenis in Xining, Amdo. Een paar maanden later is hij overgebracht naar een nabijgelegen verblijf van de overheid, vermoedelijk om te worden ondervraagd, waarna hij naar gevangenis Nr. 1 in Xining is overgebracht. Wangchen lijdt aan hepatitis B, en zegt daarvoor niet de noodzakelijke medische behandeling te krijgen, zo staat te lezen in het rapport van de Amerikaanse tak van mensenrechtenorganisatie International Campaign for Tibet van 17 september 2009.

In juli 2009 verving de Chinese overheid de door Wangchen ingehuurde advocaat Li Dunyong eigenmachtig door een overheidsadvocaat. Human Rights Watch heeft deze actie streng veroordeeld als een ‘schending van het Chinese strafprocesrecht en van de internationale mensenrechten, want verdachten in een strafproces hebben het recht om hun eigen advocaat te kiezen, en deze tijdens hun gevangenschap te ontmoeten.’
Wangchens advocaat Li Dunyong verklaarde dat zijn cliënt was gemarteld om tot een bekentenis te worden gedwongen, en dat sommige verwondingen na een jaar nog steeds zeer pijnlijk waren. Tijdens dat (enige) gesprek met zijn advocaat heeft Wangchen aangegeven te zullen volhouden dat hij onschuldig is, en gezegd dat hij zich tijdens zijn 16 maanden durende gevangenschap tot geen enkele bekentenis heeft laten dwingen.

‘Een veroordeling van Dhondup Wangchen onder de huidige omstandigheden zal geen enkele legitimiteit hebben,’ aldus Human Rights Watch in een verklaring op 3 augustus.

[Bron: http://tibet.net/en/index.php?id=1336&articletype=flash&rmenuid=morenews&tab=1#TabbedPanels1]

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer