28 August 2011

China stelt Europees-Chinese topconferentie uit wegens ontmoetingen EU met de Dalai Lama

26 november 2008

Brussel – Beijing heeft de Europees-Chinese topconferentie die op 1 december in Lyon, Frankrijk, gehouden zou worden afgezegd. Reden is het ongenoegen van China over de bezoeken die de Dalai Lama vanaf 29 november aan verschillende Europese landen brengt, waaronder een ontmoeting met de Franse president Sarkozy in Gdansk, Polen en een toespraak in het Europese Parlement in Brussel.

Vincent Metten, EU Policy Director, International Campaign for Tibet, verklaarde: “Beijings besluit om zo buitenproportioneel te reageren, lijkt eerder contraproductief te werken voor China en brengt het risico met zich mee dat het vertrouwen in China als verantwoordelijke gesprekspartner wordt geschaad. Beijing kan er niet omheen dat zowel de EU, de Verenigde Staten als de Verenigde Naties bezorgd zijn over de politieke en mensenrechtensituatie in Tibet en dat deze de autoriteit van de Dalai Lama erkennen als ook zijn bereidheid om met China in gesprek te blijven.”

De beslissing van China om de topontmoeting uit te stellen werd enige dagen geleden aan de Europese ambassadeurs in Beijing meegedeeld, waarbij vooral de ontmoeting van de Franse president Sarkozy met de Dalai Lama in Gdansk op 6 december een struikelblok lijkt te zijn. Ondanks zware druk van Beijing wordt deze ontmoeting niet afgezegd.

De EU heeft laten weten de Chinese beslissing te betreuren, aangezien “de EU zich voor deze elfde editie van de Europees-Chinese top een aantal ambitieuze doelen had gesteld.” De vijfde editie van de Europees-Chinese zakentop stond gepland, naast de politieke top in Lyon. China heeft publiekelijk het uitstel van de top aangekondigd in dezelfde week waarin de EU in Beijing haar Juridisch Expert Seminar en Mensenrechtendialoog met China houdt.

Vincent Metten liet weten: “Het is duidelijk dat de EU en de Franse president de afgelopen weken door de Chinese regering enorm onder druk moeten zijn gezet. Niettemin zijn zij niet teruggekomen op hun besluit om de Dalai Lama te ontmoeten. Hiermee hebben zij aangegeven dat de verstandhouding tussen de EU en China er een is van betekenis, een waar niet mee gesold zou moeten worden.”

Op 4 december zal de Dalai Lama op verzoek van de EU spreken tijdens de voltallige vergadering van het Europese Parlement, in het kader van het Europese Jaar van de Interculturele Dialoog.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer