24 september 2014

China schendt de rechtsstaat door het veroordelen van Ilham Tohti

Washington, DC – Met de beslissing om de Oeigoerse geleerde Ilham Tohti tot levenslang te veroordelen, stuurt Beijing een negatieve en extremistische boodschap aan zowel de gematigde niet-Chinese bevolkingsgroepen, die proberen om hun eigen leven binnen de Volksrepubliek China op te bouwen, en aan China’s buitenlandse partners, waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, die tegen zijn opsluiting hebben geprotesteerd.

Ilham Tohti oefende zijn recht op vrijheid van meningsuiting uit toen hij zijn opvattingen over de marginalisering van de Oeigoeren naar voren bracht, waaronder de kwesties over hun taal en cultuur.

Zijn zaak, net als die van de Tibetanen die zich inzetten om hun identiteit en cultuur in China te beschermen tegen het Chinese assimilatiebeleid, is een weerspiegeling van het slecht opgezette etnische beleid in China en draagt ??niet bij aan de “eenheid en stabiliteit” van de Volksrepubliek China.

Tegen deze achtergrond is de volgende maand aan de promotie van de “Rechtsstaat” gewijde plenaire vergadering van de Chinese Communistische Partij voorbestemd om een farce te worden.

International Campaign for Tibet roept de Chinese autoriteiten op om hun beslissing te herzien, Ilham Tohti vrij te laten, en de onderliggende oorzaken, waartegen hij campagne voerde, aan te pakken.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer