19 september 2015

China moet levensteken geven van de Panchen Lama
Links de enige beschikbare opname van de jonge Panchen Lama, die diende als basis voor de phantom afbeelding op de foto. Foto: Dirk Scheerle / ICT

  • China moet levensteken geven van de Panchen Lama

  • Expert in gezichtsveroudering creëert identiek beeld – zo zou hij er vandaag uit kunnen zien
  • Ontvoerde Panchen Lama moet zich vrijelijk kunnen bewegen


International Campaign for Tibet (ICT) in Duitsland eist dat de Chinese leiders een teken van leven geven van de meer dan 20 jaar geleden “verdwenen” Panchen Lama, Gendun Choekyi Nyima. Een Chinese functionaris verklaarde onlangs in Lhasa, dat de in mei 1995 door de Chinese autoriteiten samen met zijn familie ontvoerde Gendun Choekyi Nyima een “normaal leven” leven zou leiden.


(http://www.ucanews.com/news/china-says-panchen-lama-is-living-a-normal-life/74223)

.


Op een persconferentie zei Norbu Dunzhub van de eveneens in Tibet bevoegde “Verenigde Front” afdeling op 7 september verder, dat de nu 26-jarige “niet gestoord” wilde worden.


(http://news.xinhuanet.com/english/video/2015-09/07/c_134598280.htm).


De beambte uitte zich naar aanleiding van de viering van de 50

ste

verjaardag van het oprichting van de zogenaamde “Tibetaanse Autonome Regio” (TAR). De Dalai Lama verlangde intussen tijdens een persconferentie op 14 september in Oxford opheldering in de zaak van de Panchen Lama. Zolang er geen bewijs is, dat Gendun Choekyi Nyima daadwerkelijk in leven is, wilde hij geen commentaar geven op de situatie, citeerde Reuters de Dalai Lama.


(http://uk.reuters.com/article/2015/09/14/uk-china-britain-dalailama-idUKKCN0RE1MZ20150914?irpc=932).


Chinese beambten nemen maar zelden in het openbaar een standpunt in over de zaak Gendun Choekyi Nyima, die wordt beschouwd als een van ‘s werelds meest bekende voorbeelden van de ernstige mensenrechtenschending van ‘verdwijning’. De Chinese autoriteiten hadden hem te laten in 1995 ontvoering, nadat hij door de Dalai Lama erkend werd als de 11

de

incarnatie van de Panchen Lama. Slechts een paar maanden later presenteerde de Chinese regering in de vorm van Gyaltsen (Chinees: Gyalcain) Norbu in het openbaar een hen welgevallige Panchen Lama. Gendun Choekyi Nyima, daar aan tegen  wordt sindsdien blijkbaar op een geheime locatie vastgehouden. Steeds opnieuw zijn door de internationale gemeenschap vergeefse pogingen gedaan om van Beijing opheldering te krijgen over zijn welbevinden en verblijfplaats.


ICT ziet de officiële referentie naar Gendun Choekyi Nyima als een aanleiding om van de Chinese leiders met betrekking tot de Panchen Lama een duidelijk en ondubbelzinnig teken van leven te eisen. Tevens dient de Panchen Lama zich vrijelijk te kunnen bewegen. Kai Müller, Managing Director van ICT-DE: “Meer dan twintig jaar na zijn ontvoering zouden de leiders in Beijing Gendun Choekyi Nyima eindelijk moeten toestaan in contact te komen met de buitenwereld en zich vrijelijk te bewegen. Het is belachelijk, wanneer Chinese functionarissen met betrekking tot zijn situatie stellen, dat hij een ‘normaal leven leidt’. Niets is verder van de realiteit”, zegt ICT-manager Müller.


International Campaign for Tibet heeft Dirk Scheerle, een erkend specialist in het gezichtsveroudering, gevraagd om een identiek beeld van Gendun Choekyi Nyima te maken, waaruit naar voren komt hoe de 11

de

Panchen lama er vandaag de dag uit zou kunnen zien. Het resultaat van het werk van Dirk Scheerle kan hierboven of


hier

bekeken worden.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer