27 August 2011

CDA: 'Nederland is vrij Dalai Lama te ontvangen'

14 mei 2009

Bron: Telegraaf

BRUSSEL –  Nederland moet de dalai lama op 5 juni kunnen ontvangen zonder geïntimideerd te worden door de Chinese regering, stelt Europarlementariër Corien Wortmann-Kool (CDA). Zij wil dat de Europese Commissie de Chinese regering aanspreekt op dreigende handelssancties voor Nederlandse bedrijven in China.

Wortmann heeft de voorzitter van de Commissie, Jose Manuel Barroso, daarover woensdag vragen gesteld. „De EU mag niet lijdzaam toekijken wanneer de Chinezen dit soort spierballentaal uiten naar onze Tweede Kamer en ons bedrijfsleven.”

Volgens de CDA’er zijn parlementen in EU-landen vrij om een religieus leider te ontvangen. “Daar moeten we één lijn in trekken om sterk te staan tegenover een grootmacht als China.”

De dalai lama bezoekt op 5 juni het Nederlandse parlement. De Chinese ambassadeur waarschuwde in een brief dat de verhoudingen tussen beide landen „in deze uitdagende tijden van economische crisis ernstig worden verzwakt” als de ontmoeting plaatsvindt. De Tweede Kamer trekt zich daar niets van aan.

Het CDA in de Tweede Kamer stelde woensdag ook dat de Europese landen samen meer eenheid moeten vormen om de Chinese druk te weerstaan. „De lidstaten moeten zich niet laten uitspelen door China”, zei CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp. De EU-landen moeten zelf kunnen bepalen of, hoe en op welk niveau zij de dalai lama ontvangen, vindt Haverkamp.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) erkende dat het een belangrijk signaal naar China zou zijn, als de Europese Unie op dat punt eensgezind is. Hij opperde dat de nationale parlementen ook hierover met elkaar overleggen.

Na een bezoek van de geestelijk leider van Tibet aan Duitsland en Frankrijk ondervond vooral het midden- en kleinbedrijf problemen. In die landen werd hij ontvangen door bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy.

In Nederland zal minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) de dalai lama spreken. Het is nog niet duidelijk of premier Jan Peter Balkenende de geestelijk leider ontvangt.

De Tweede Kamer verlangt dat wel. Een motie daarover van GroenLinks werd eind april aangenomen. Het kabinet zal de Tweede Kamer een brief sturen, maar die is nog niet klaar.

Link: naar Telegraaf pagina.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer