4 March 2014

Buitenlandse Zaken VS stelt "ernstige" repressie in Tibet vast; vrienden en familieleden van zelfverbranders zijn doelwit


Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry

Het US State Department, het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, meldde vandaag dat “repressie het hele jaar door ernstig was” in de Tibetaanse gebieden, een week nadat president Obama “opnieuw zijn krachtige steun voor … de bescherming van de mensenrechten van Tibetanen bevestigde” tijdens een ontmoeting met de Dalai Lama. De bevindingen waren opgenomen in de speciale Tibet sectie van het jaarlijkse Landen Report over de Toepassing van de Mensenrechten voor 2013 van het ministerie.

Een kopie van het rapport is te vinden op onze Engelstalige website.

“De uitgebreide rapportage van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Tibet werpt het broodnodige licht op een donkere situatie”, stelt Todd Stein, directeur Regeringsbetrekkingen bij International Campaign for Tibet. “Uitgebracht twee dagen nadat de Chinese autoriteiten de Tibetaanse Autonome Regio afsloten voor buitenlanders, toont het verslag van het departement de harde realiteit in Tibet, die de Chinese autoriteiten zo wanhopig proberen te verdoezelen.”

Het gedeelte over Tibet in het Mensenrechten Rapport 2013 biedt een volledig overzicht van de schendingen van de mensenrechten die Tibetanen ondergaan als gevolg van de wijdverspreide onderdrukking door het Chinese beleid en toont dat deze onderdrukking het afgelopen jaar, sinds Xi Jinping presidentschap overnam, versneld is. Het rapport besteedt speciale aandacht aan het verontrustende nieuwe Chinese beleid “dat vrienden, familieleden en medewerkers van mensen, die zichzelf in brand hebben gestoken, bestraft”, hetgeen geresulteerd heeft in de veroordeling van bijna 90 Tibetanen (alleen al in provincies Qinghai en Gansu), waaronder de oplegging van een doodvonnis. Daarnaast stelt het rapport de volgende zaken vast:

. Autoriteiten blijven Tibetanen willekeurig voor onbepaalde tijd vastzetten;
. Informatie over en de toegang tot de Tibetaanse gebieden wordt “streng gecontroleerd”;
. De misstanden in Tibet omvatten “buitengerechtelijke executies, martelingen, willekeurige arrestaties, buitengerechtelijke detenties, en huisarrest”;
. Ondanks het label “autonoom” op de Tibetaanse gebieden, “ontbreekt het Tibetanen aan het recht om een betekenisvolle rol te spelen bij de bescherming van hun cultureel erfgoed en unieke natuurlijke omgeving;
. “Economische en sociale uitsluiting” waren een belangrijke drijfveer van ontevredenheid onder Tibetanen.

Het rapport bevestigt de Chinese intentie om de effecten van haar beleid in Tibet te verbergen. Het blijkt dat Amerikaanse diplomatieke ambtenaren “meerdere” keren de toegang werd geweigerd, waaronder ook de Tibetaanse gebieden buiten de Tibetaanse Autonome Regio, waar toestemming niet officieel verplicht was. Chinese ambtenaren onderwerpen “reizen door buitenlandse journalisten aan strikte beperkingen”, hetgeen onafhankelijke berichtgeving moeilijk maakt. Reisbureaus melden dat ambtenaren in de Tibetaanse Autonome Regio op 25 februari voor een periode van een maand gestopt zijn met de verwerking van reisvergunningen voor buitenlandse toeristen rond “gevoelige” jubilea, zoals de Tibetaanse nationale herdenkingsdag op 10 maart.

De Dalai Lama werd op 21 februari door president Obama voor de derde keer tijdens zijn presidentschap in het Witte Huis verwelkomd. Volgens verklaringen van het Witte Huis en de Centrale Tibetaanse Administratie hebben de twee gesproken over de mensenrechtensituatie in Tibet en de noodzaak om de culturele, godsdienstige en taalkundige erfgoed van Tibet te bewaren.

De aparte Tibet sectie werd in 2002 in opdracht van het Congres opgenomen in het Landen Rapport aangaande Mensenrechten, de jaarlijkse beoordeling van het departement over de mensenrechtensituatie in ieder land.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer