13 January 2014

Brand in belangrijk Tibetaanse boeddhistisch instituut

In de avond van 9 januari brak brand uit in het boeddhistische instituut van Serthar in de Larung vallei in oostelijk Tibet. Aangrijpende beelden tonen vlammen die de nachtelijke hemel in schieten, terwijl de brand snel om zich heen grijpt in de bescheiden houten en aarden huisjes van nonnen in een van de grootste centra van boeddhistische onderricht ter wereld.
De oorzaak van de brand is onduidelijk, hoewel sommige lokale Tibetanen vermoeden dat het een gevolg was van aangestoken boter-lampen of een elektrische kortsluiting. Een verslag van het officiële persbureau Xinhua zei dat een onderzoek ingesteld was naar de toedracht (10 januari 2014). Er is geen melding gemaakt van gewonden of slachtoffers. Het instituut gaf een verklaring af waarin het meedeelde dat het zou zorgen dat de huizen zouden worden herbouwd, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.
Volgens Tibetanen in het gebied, die foto’s plaatsten op de sociale media, sloeg het vuur toe in het gebied in Larung Gar waar nonnen wonen. Larung Gar in de Kardze (Chinees: Ganzi) prefectuur in Sichuan is de thuisbasis van het Boeddhistische Instituut Serthar (Chinees: Seda). Tenminste 100 huizen van nonnen zijn afgebrand. Één van de afbeeldingen laten reddingswerkers en brandweerlieden zien die puin verplaatsen, daarbij bijgestaan ??door monniken.
Duizenden Tibetanen en Chinezen studeren aan het boeddhistische instituut in een uitgestrekte nederzetting aan de heuvels van het Tibetaanse gebied Kham (afbeeldingen in de Daily Mail, Kleine dozen op de heuvel … thuisbasis van 40.000 boeddhistische monniken: De verbazingwekkende geïmproviseerde stad, die rond een Tibetaansklooster is gegroeid). Het Serthar instituut, na de Culturele Revolutie in 1980 opgericht door de overleden religieuze leraar Khenpo Jigme Phuntsog, is uitgegroeid tot een van de belangrijkste centra voor Tibetaanse boeddhistische wetenschap en meditatie. Begonnen als een kleine hermitage in een afgelegen vallei, groeide Serthar uit om onderdak te bieden aan duizenden monniken en nonnen van over heel Tibet en China, onder wie Chinese boeddhisten van overzee.
In 2001 werden meer dan duizend woningen in Serthar door de Chinese werkteams gesloopt en honderden monniken en nonnen werden verdreven in een ogenschijnlijke poging om de boeddhistische beoefening in het instituut te ondermijnen (ICT-rapport, Verwoesting van kloosters breidt zich uit in Tibet). In de afgelopen jaren is er in het gebied sprake van een repressieve veiligheidssituatie, na een golf van onrust in 2012, toen de Chinese troepen het vuur openden op een menigte vreedzame demonstranten in de nabijgelegen stad Serthar en een Tibetaanse man werd gedood. De protesten laaiden op na de verspreiding van folders en posters, die Tibetanen aanmoedigden om niet het nieuwjaar te vieren, maar in plaats daarvan de rouw te markeren voor de slachtoffers van het hardhandige optreden sinds 2008. (Foto’s en verslag op: ICT verslag, Foto’s van hardhandig optreden in Tibet komen tevoorschijn van de locatie van de recente schietpartij).

 

In de avond van 9 januari 2014 brak brand uit in het monastieke kampement van Larung Gar (Serthar) in Oost-Tibet. Volgens Tibetanen in het gebied die foto’s plaatsten op sociale media, werden ten minste 100 huizen van nonnen, die op het religieuze complex woonden, afgebrand. Beelden tonen rookpluimen tegen de nachtelijke hemel als gevolg van een enorme brand, die zich snel verspreidde over de bescheiden houten woningen van de nonnen. Gevreesd werd dat de brand zich zou uitbreiden naar de belangrijkste tempel. Details over omstandigheden blijven vaag en er is geen informatie over bij de brand gewonde personen. De uitgestrekte nederzetting van Larung Gar, de thuisbasis van het boeddhistische Serthar Instituut in de prefectuur Kardze (Ch: Ganzi) in de provincie Sichuan, is een van de grootste en belangrijkste religieuze plaatsen in Tibet (zie foto’s op hier).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer