28 August 2011

Boeddhisten in Rusland vasten en bidden voor einde onderdrukking in Tibet

29 september 2008

In verschillende delen van Rusland zijn vastenacties en gebedsbijeenkomsten georganiseerd voor de wereldvrede en voor verlichting van het lijden van Tibetanen. Hieronder een korte opsomming.

In de Republiek Tuva leidde Geshe Lobsang Thupten, abt van het Gaden Shartse klooster, een twaalf uur durende gebedsbijeenkomst en een symbolisch vasten.

In Moskou kwamen van tien uur in de ochtend tot tien uur in de avond vijftig lokale boeddhisten bijeen in de gebedshal van het Lama Tsongkhapa Boeddhistische Centrum. Journalisten van de Novaya Gazeta en de Portal Credo volgden de bijeenkomst en spraken met Tashi, de vertegenwoordiger van de Dalai Lama, over het belang en het doel van de gebeden en het vasten, de huidige situatie in Tibet en de dialoog tussen de gezanten van de Dalai Lama en vertegenwoordigers van de Chinese overheid. Als blijk van waardering schonk het Office of Tibet in Moskou thee aan alle deelnemers van de vastenactie.

Een groep van vijf monniken van het Drepung Gomang klooster in India die in Moskou op bezoek waren, droegen in het Roerich Museum in Moskou hun gebeden op aan de wereldvrede en aan een lang leven voor de Dalai Lama.

In de Geden Shedrub Choekhorling Buddhist tempel van Elista in Kalmakia werden in samenwerking met lokale Tibetaanse monniken en de lokale Tibet Support Groep een vastenactie van 12 uur georganiseerd. Meer dan 500 mensen namen hier aan deel. Aansluitend liepen de deelnemers, geleid door de Tibetaanse monniken, in een fakkeltocht door de stad Elista. De Staatstelevisie van Kalmakia deed hiervan uitgebreid verslag.

In Alan Ude in Buriatya kwamen ongeveer 300 monniken, volgelingen van de gerespecteerde Tibetaanse Lama Yeshe Lodroe Rinpoche, bijeen in gebed. Lodroe Rinpoche droeg gebeden op aan een lang leven van the Dalai Lama. Tegelijkertijd kwamen ongeveer 150 tot 200 studenten en Boeddhistische volgelingen van Geshe Jampa Thinley samen in een bijeenkomst in het Green Tara Boeddhistische Centrum in Ulan Ude. Voorafgaand aan het vasten werd een religieuze processie georganiseerd in het centrum van Ulan Ude om aandacht te vragen voor wereldvrede en steun voor het Tibetaanse volk. De lokale media deden verslag.

Ongeveer dertig Boeddhisten hielden samen met twee Tibetanen een 12-urige symbolische vastenactie met gebeden in Aginskyi.

Ook in Novasibirskyi, Omsk, Ufa and Irkutsk namen boeddhisten deel in gebeden en het vasten voor vrede.

Lees meer

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer