26 August 2011

BLØF bassist Roept op tot vrijlating van Dhondup Wangchen

19 oktober 2010

DHONDUP WANGCHEN MOET VRIJ!

Ik, Peter Slager, filmmaker en muzikant, steun de inspanningen van Lhamo Tso tot onmiddellijke vrijlating van haar man, Dhondup Wangchen, een Tibetaanse filmmaker die is gevangen genomen voor het uiten van meningsvrijheid.

Ik maak mij grote zorgen om Dhondup Wangchen die op 28 december 2009 is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf.

Dhondup Wangchen was gearresteerd in maart 2008. Hij werd beschuldigd van “aansporing tot seperatisme”, maar hij heeft geen misdaad begaan. Hij legde alleen de mening vast van Tibetanen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing in 2008.

Dhondup Wangchen wordt gemarteld in de gevangenis, verkeert in slechte gezondheid en medische zorg wordt hem ontzegd. De Chinese regering stond de advocaat van Dhondup Wangchen niet toe hem te vertegenwoordigen. Hierdoor heb ik mijn twijfels over de eerlijkheid van zijn rechtszaak en de validiteit van het Chinese rechtssysteem.

Ik roep de Chinese autoriteiten op tot onmiddellijke stopzetting van zijn marteling en slechte verzorging in gevangenschap; dat hij toegang heeft tot familie, zelfgekozen juridische ondersteuning krijgt en alle medische zorg ontvangt die hij nodig heeft, terwijl hij in de gevangenis zit.

China zou als belangrijke speler op het wereldtoneel de verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn beloftes en respect te hebben voor de vrijheid van meningsuiting, zoals vastgelegd in de Chinese grondwet. Dhondup Wangchen heeft zijn recht op vrijheid van meningsuiting uitgeoefend door de mening van zijn volk uit te dragen.

Ik roep de Chinese overheid op om Dhondup Wangchen en alle andere Tibetaanse gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Uit solidariteit met Lhamo Tso, voor wie ik hoop spoedig verenigd te zullen zijn met haar man.

Peter Slager
Filmmaker en Muzikant (BLØF)
Nederland

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer