5 June 2013

Bericht van Raad van Bestuur International Campaign for Tibet VSDe Raad van Bestuur van International Campaign for Tibet in de VS kondigt met spijt aan, dat zij het aftreden heeft aanvaard van mevrouw Mary Beth Markey uit haar positie als ICT-President, effectief vanaf eind mei 2013. In de 25 jaar van politieke- en mensenrechten belangenbehartiging voor Tibet in Washington DC, en internationaal, onder meer als medewerker van het Senaatscomite van Buitenlandse Relaties in de VS en bij International Campaign for Tibet, stond mevrouw Markey in de voorhoede van de Tibet beweging.

Mw. Markey was actief als ICT Director van Government Relations (1996-2002), ICT Vice President voor International Advocacy (2003-2010) en ICT President (6 juli 2010 – 31 mei 2013). In het oog springende initiatieven onder haar leiding op het gebied van Tibet-lobby zijn onder meer, de Congressional Gold Medal voor Zijne Heiligheid de Dalai Lama en de Tibetaanse Policy Act, op het gebied van beleidsanalyse, de ICT jaarverslagen “Dangerous Crossings: Voorwaarden die van Invloed zijn op de Vlucht van de Tibetaanse Vluchtelingen” en “60 Jaar van Chinees Wanbeheer: Argumenten voor Culturele Genocide in Tibet”, op het gebied van financiering, het ICT-partnerschap voor de Duurzaamheid van de Tibetaanse Gemeenschappen en een National Endowment for Democracy Subsidie voor toezicht op de verkiezingen in ballingschap, en, op het gebied van organisatie-ontwikkeling, de uitbreiding van ICT van Washington, Berlijn en Amsterdam naar nieuwe kantoren in Brussel en Londen en een samenwerkingsverband met het Australia Tibet Council.

Mw. Markey’s strategische visie hebben bijgedragen aan de institutionalisering van de kwestie Tibet binnen het raamwerk van het buitenlands beleid van de VS. Wetgeving tot stand gebracht in de Senaat omvat onder meer de Tibetaanse Nieuwsdienst van Voice of America, het Tibetaanse studiebeurs-programma, en de Speciale Gezant voor Tibet, een initiatief dat zou leiden tot een volledig bemand kantoor binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken met een hoge Amerikaanse functionaris als Speciale Coördinator voor Tibetaanse kwesties. Ms Markey vergezelde vele delegaties van de Amerikaanse regering naar Nepal en India met als doel het monitoren van de Amerikaanse programma’s en ontmoetingen met de Tibetaanse leiders, onder wie de Dalai Lama. Namens ICT heeft ze persoonlijk iedere Tibetaanse politieke gevangene ontvangen, van wie de vrijlating naar de Verenigde Staten werd bewerkstelligd door de Amerikaanse regering.

Ms Markey presenteerde Tibetaanse kwesties aan internationale fora, inclusief de VN-Raad voor de Rechten van de Mens, was een veelvuldig commentator bij internationaal nieuws programma’s, en kreeg een Human Rights Press Award van Foreign Correspondents’ Club in Hong Kong voor haar buitengewone bijdrage aan een grotere bewustwording en waardering van mensenrechtenkwesties.

“Vele jaren lang heeft Mary Beth een grote hoeveelheid energie gewijd aan de internationale strijd voor de mensenrechten in Tibet en in het bijzonder heeft zij een essentiële rol gespeeld in het streven van ICT om een politieke oplossing voor Tibet te bevorderen” merkte Lodi Gyari, Executive Chairman van de ICT Raad van Bestuur in de VS, op. “De raad is zeer erkentelijk voor haar uitzonderlijke staat van dienst en haar onwankelbaar geloof in de rechtvaardigheid van de kwestie Tibet. We wensen haar veel succes in de toekomst.”

De Raad van Bestuur heeft Bhuchung K. Tsering, de huidige vice-voorzitter van Bijzondere Programma’s, benoemd tot Interim-President, terwijl een intensieve internationale zoektocht naar een nieuwe president onderweg is. Geboren in Tibet, heeft de heer Tsering sinds 1995 gewerkt bij de International Campaign for Tibet. Hij was in het verleden werkzaam voor de Centrale Tibetaanse Administratie in Dharamsala, India, en het Bureau van de Dalai Lama.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer