5 March 2018

Beelden van repressie en veerkracht uit Tibet op de 'Dag van Wonderen'

Op social media vastgelegde afbeeldingen van over heel het Tibetaanse gebied Amdo.


Een grootschalig vertoon van militaire macht werd vandaag (2 maart) afgegeven tijdens een belangrijke gebedsceremonie in het Kumbum klooster in Oost-Tibet, bij afsluitingsrituelen voor het Tibetaanse voor Nieuwjaar (Losar). Foto’s uit Kumbum tonen rijen marcherende zwart-geüniformeerde troepen in oproer uitrusting. Hierdoor ontstond meer de indruk van een oorlogsgebied in plaats van een vreedzame gebedsbijeenkomst, het Monlam Chenmo festival. 

Over de afgelopen twee dagen circuleren video’s en foto’s op social media, die de viering van de Monlam Chenmo over het heel Tibetaanse gebied Amdo tonen. Ze tonen ook de uitzonderlijk grote militaire aanwezigheid in de oude Kumbum klooster (in het huidige Qinghai), waar duizenden liefhebbers zich elke jaar verzamelen om te bidden op en de beroemde boter sculpturen te bekijken. 
De beelden tonen ook de vliegveld-achtige veiligheidspoorten aan de ingang van het Kumbum klooster, en troepen van de gewapende volkspolitie in camouflage uitrusting, terwijl ze voor de traditionele Tibetaanse boeddhistische boter sculpturen langs marcheren. Het intimiderende militaire machtsvertoon is consistent met de vieringen van het Monlam Chenmo festival in de afgelopen jaren. 

In 2015 leek het aanwezige geüniformeerde paramilitaire politietroepen het aantal de religieuze deelnemers op het festival te overtreffen. Dit terwijl het festival een van de belangrijkste religieuze bijeenkomsten in Tibet is en duizenden pelgrims aantrekt. Video’s en foto’s van 2015 tonen troepen in oproer uitrusting, die met geweren in het klooster joggen. 

Andere beelden uit heel Oost-Tibet tonen menigten van duizenden pelgrims, die zich verzamelen voor de Monlam Chenmo ceremonie, of het Grote Gebed Ceremonie. Deze ceremonie wordt uitgevoerd in de eerste maand van het Tibetaanse jaar, dat dit jaar op 16 februari begon. 
De omvang van bijeenkomsten als de Monlam Chenmo ceremonie getuigen van de Tibetaanse veerkracht en vastberadenheid om hun religieuze identiteit te uiten en te behouden, zelfs in het aangezicht van een intimiderende beveiliging en de in toenemende mate alomtegenwoordige ‘grass root’ surveillance maatregelen. 
In het Tibetaans boeddhisme wordt de eerste helft van de eerste maand (dat dit jaar eindigde op 2 maart) omschreven als het ‘Festival van Wonderen’, gevierd als onderdeel van de Grote Gebed Festival. 
In een onderricht vandaag in Dharamsala, India, zei de Dalai Lama aan de aanwezigen: “De Dag van Wonderen wordt gevierd als onderdeel van de Grote Gebed Ceremonie, die in Lhasa al bijna 600 jaar wordt gehouden. Het herdenkt een gebeurtenis tijdens het leven van de Boeddha toen hij andere asceten versloeg in een schouwspel van wonderen.” (https://www.dalailama.com/news/2018/celebrating-the-day-of-miracles). 
De Tibetaanse Autonome Regio is momenteel gesloten voor buitenlandse bezoekers in wat is verworden tot een jaarlijkse ritueel in verband met de gevoelige politieke herdenking van de opstand van 1959 op 10 maart. Dit jaar markeert 10 maart ook het begin van de golf van overweldigende vreedzame protesten, die 10 jaar geleden vanaf 10 maart 2008 maanden lang heel Tibet overspoelden. 
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer