22 January 2013

Autoriteiten verbieden traditionele religieuze rituelen en geven orders voor een snelle crematie van een Tibetaan, die zichzelf in Amchok in brand stak


Tsering Tashi stak zichzelf in brand stak en overleed op 12 januari 2013.

Het lichaam van Tsering Tashi, een jonge Tibetaan in Amchok die zichzelf op 12 januari in brand stak en stierf, werd door de autoriteiten uit zijn huis verwijderd en in het midden van de nacht gecremeerd. Tsering Tashi zelf was gekleed in traditionele Tibetaanse kleding en omwikkelde zich met draad voordat hij zichzelf in brand stak. De familie van de 22-jarige Tsering Tashi had geprobeerd om traditionele gebedsrituelen uit te voeren, maar werd daartoe verhinderd.

Een schrijnende online geposte video van Tsering Tashi’s zelfverbranding toont hem in vlammen op de straat liggend, zijn handen in een gebed geheven en de naam van de Dalai Lama met vaste stem uitsprekend.

Na Tsering Tashi’s zelfverbranding in de hoofdstraat van het dorp Amchok op 12 januari, arriveerden de Chinese politie en ambtenaren van het Public Security Bureau in meerdere voertuigen. Ze verhinderden de monniken van het klooster van Amchok en de lokale Tibetanen om gebeden op te dragen en droegen Tsering Tashi’s familieleden op om het lichaam zo snel mogelijk te cremeren. Toen de familie in eerste instantie vertelde dat ze eerst de traditionele religieuze rituelen voor overledenen moesten uit te voeren, werden ze bedreigd. Hen werd medegedeeld dat zij bij weigering verantwoordelijk zouden worden gehouden voor de gevolgen.

De gemeente Amchok bevindt zich in de gemeente Sangchu (Chinees: Xiahe), in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Gannan in de provincie Gansu (de traditionele gebied Kham van Tibet). De manier waarop de autoriteiten dit incident afhandelden, toont aan dat zij beleidsmatig proberen te voorkomen dat Tibetanen zich verzamelen na zelfverbrandingen, zelfs voor vreedzame gebedsceremonies. De zelfverbrandingen in Tibet bereikten eind vorig jaar een ongekende intensiteit, met alleen al 28 in november 2012. Velen van deze zelfverbrandingen werden gevolgd door bijeenkomsten van honderden, soms zelfs duizenden Tibetanen om gebeden uit te spreken en mantra’s te zingen voor het heengaan van de overledene.

In een kennelijke poging om Tibetanen die zichzelf willen verbranden af te schrikken, kondigde de Chinese Communistische Partij in december 2012 strafrechtelijke sancties aan voor degene, die “organiseert, plot, aanzet tot, dwingt, oproept, steunt, of anderen helpt bij het plegen van zelfverbrandingen”, met de waarschuwing dat deze personen “strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor opzettelijke doodslag in overeenstemming met het strafrecht.” (‘Degenen die aanzetten tot zelfverbrandingen moeten zwaar gestraft worden overeenkomstig de wet’, Gannan Daily, 3 december, 2012. Vertaling naar het Engels door Dui Hua ).

Tsering Tashi, die uit een boerenfamilie in het dorp Kyi kwam, dat op korte loopafstand ligt van de stad Amchok, was de eerste Tibetaan, die zichzelf in 2013 in brand stak.

Volgens familieleden van Tsering Tashi, die in ballingschap leven, bedreigden de autoriteiten de familie na zijn zelfverbranding, waarbij één beambte hen beschuldigde van het hebben van nauwe banden met de ‘separatistische Dalai-groep’. Toen Tsering Tashi’s moeder werd verteld van de verordening om hem meteen te cremeren, zonder het uitvoeren van de gebruikelijke rituelen, viel ze flauw en moest, volgens diezelfde bronnen, worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Het lichaam van Tsering Tashi werd laat zondagnacht (13 januari) gecremeerd, toen de meeste mensen sliepen, en de Chinese autoriteiten stonden slechts een paar mensen toe om de crematie bij te wonen.

Tsering Tashi was getrouwd met Yumtso Kyi en laat een vrouw, ouders en twee zussen na. Hij werd door Tibetanen die hem kenden omschreven als “goedaardig en beleefd” met een sterke passie voor paarden en paardenraces. Een Tibetaan in ballingschap, die de familie kent, vertelde ICT dat hij tot groep 10 was opgeleid. Dezelfde Tibetaan zei dat de zelfverbranding een grote schok was voor de familie, aangezien hij daar niet over had gesproken. De Tibetaan in ballingschap zei: “Hij had wel sterke gevoels over de noodzaak van de Dalai Lama om naar huis te komen, en ik hoorde dat hij daar onlangs over had gesproken. Hij was op de hoogte van de zelfverbrandingen die plaats hadden gevonden in Amchok en andere plaatsen. Mensen sterven voor de Dalai Lama. Daar is geen twijfel over.”

Tsering Tashi is de vierde Tibetaan die zichzelf in Amchok in brand te steekt, na de recente zelfverbrandingen het afgelopen jaar, van Lhamo Tseten op 26 Oktober, van Kunchok Tsering, 18 jaar oud, op 26 november en van Tserung Dhundup, 35 jaar oud, op 20 november.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer