20 May 2020

Oproep VN tegen aanklachten Tibetaanse mensenrechten verdediger Anya Sengdra

Vier mensenrechtenexperts en de VN Werkgroep Arbitraire Detentie hebben de Chinese overheid opgeroepen om de aanklachten tegen de Tibetaanse klimaat- en mensenrechtenactivist Anya Sengdra te laten vallen. Sengdra is in December 2019 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het “uitlokken van onrust” en het oproepen tot “verstoring van de publieke orde”.

Voor zijn arrestatie in September 2018 zette Sengdra zich in tegen corruptie en illegale praktijken. In 2014 richtte hij de Mang Dhon Ling organisatie op; een vrijwilligersorganisatie van Tibetaanse nomaden die machtsmisbruik binnen lokale overheden bestrijden. Hij voerde actie tegen het verduisteren van fondsen die bedoeld waren voor Tibetaanse nomaden, en begon campagnes tegen illegale mijnwinning en het jagen op bedreigde diersoorten.

 

“De aanklachten tegen Mr. Sengdra komen voort uit een grotere ‘crackdown’ jegens mensenrechtenverdedigers uit de Tibetaanse minderheid. Ze bevatten schendingen van Sengdra’s recht als lid van een minderheid om zijn mensenrechten te gebruiken zonder discriminatie of intimidatie, inclusief het recht op vrijheid van meningsuiting”, aldus de VN-mensenrechtenexperts.

Sengdra is in hoger beroep gegaan voor de ‘Golog Tibetan Autonomous Prefecture Intermediate Court’ in de Qinghai provincie, maar het hoger beroep is met onbekende datum uitgesteld. De mensenrechtenexperts maken zich nu ernstig zorgen over Sengdra’s fysieke en mentale gezondheid. Zij hebben verontrustende berichten ontvangen over de slechte omstandigheden waarin Anya Sengdra wordt vastgehouden.

“Wij dringen er bij de autoriteiten op aan om zich te houden aan de verplichtingen van het internationaal recht, wat ook betekent dat zij de aanklachten tegen Mr. Sengdra moeten laten vallen. De mensenrechten van de Tibetaanse minderheid moeten volledig gerespecteerd worden.”, zeggen de mensenrechtenexperts.

 

De arrestatie van Anya Sengdra vormt onderdeel van een systematische onderdrukking van sociale betrokkenheid, religieuze vrijheid en culturele vrijheid. In 2018 is er door Chinese autoriteiten een campagne opgezet tegen ‘gang crime’ die gebruikt wordt tegen dissidenten zoals Anya Sengdra. Kritiek op autoriteiten wordt op deze manier onmogelijk gemaakt en hard bestraft. Het is daarom van groot belang dat autoriteiten op het gebied van mensenrechten zich uitspreken over deze situatie.

 

De mensenrechtenexperts die zich nu inzetten voor Anya Sengdra zijn Mr. Fernand de Varennes, ‘Special Rapporteur on minority issues’; Ms. Leigh Toomey (Chair-Rapporteur); Ms. Elina Steinerte (Vice-Chair); Mr. José Antonio Guevara Bermúdez; Mr. Sètondji Roland Adjovi en Mr. Seong-Phil Hong, ‘Working Group on Arbitrary Detention’; Mr. David Kaye,  ‘Special Rapporteur on the promotion and protection of the right to freedom of opinion and expression’; Ms. Mary Lawlor, ‘Special Rapporteur on the situation of human rights defenders’; en Mr. Nils Melzer, ‘Special Rapporteur on torture and other cruel, inhuman or degrading treatment or punishment’.

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...