6 april 2012

Amerikaanse functionaris in gesprek met Nepal over Tibetaanse vluchtelingen

Kathmandu, Nepal (AP) – Een hoge Amerikaanse functionaris heeft donderdag een ontmoeting gehad met premier van Nepal om haar bezorgdheid uit te spreken over de situatie van Tibetaanse vluchtelingen in het aan China grenzende Himalaya-land.

Amerikaanse staatssecretaris voor Politieke Zaken, Wendy Sherman, zei dat ze met minister-president Baburam Bhattarai sprak over de eisen van Tibetaanse vluchtelingen voor documenten, waarmee zij rechten zouden verwerven.

Veel van de duizenden Tibetaanse vluchtelingen, die in Nepal leven, klagen dat ze niet de juiste papieren krijgen, die hen in staat stellen om te reizen, werk te zoeken of hun kinderen naar openbare scholen te sturen.

Nepal pleegde op de vlucht zijnde Tibetanen als vluchteling te erkennen, maar heeft al een paar jaar geen documenten gegeven aan nieuwe migranten.

Sherman zegt dat ze de verzekering heeft gekregen dat na verloop van tijd dit probleem zal worden opgelost.

“Naar mijn mening is er enkele vraag of de regering hier de internationale rechten van vluchtelingen ondersteunt en ik weet dat de resterende punten van zorg voor Tibetaanse vluchtelingen zullen worden opgelost” zei Sherman.

Sherman’s commentaar zal naar verwachting de druk op Nepal verlichten. Het land wordt door mensenrechtengroeperingen bekritiseerd omdat ze Tibetanen niet toestaan om tegen China te demonstreren.

Tibetaanse ballingen demonstreren regelmatig buiten de Chinese ambassade in Nepal. De demonstranten worden tegengehouden door de politie en doorgaans voor enkele uren of dagen vastgehouden alvorens zij worden vrijgelaten. Chinese ambtenaren hebben Nepal verzocht om deze protesten te stoppen.

Nepalese autoriteiten zeggen dat protesten tegen bevriende naties, waaronder China, niet zullen worden getolereerd.

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer