26 August 2011

"Alstublieft wees gerust": de Karmapa spreekt menigte toe in Dharamsala

Dharamsala, 4 februari 2011

Zijne Heiligheid de Karmapa heeft gistervanmiddag een grote menigte aanhangers toegesproken en erkende daarbij de moeilijke situatie waarin hij zich bevindt.

Hij sprak zijn vertrouwen uit dat de kwestie uiteindelijk zal worden opgelost. Zijne Heiligheid vergeleek daarna het Indiase rechtssysteem met dat van het communistische China en noemde India een tweede vaderland voor de Tibetanen. Als gebaar van solidariteit met Zijne Heiligheid stonden ook de vicewoordvoerder van het Tibetaans Parlement in Ballingschap, Dolma Gyari, en zeven andere parlementariërs bij de Karmapa op het podium.

Het was de eerste keer dat Zijne Heiligheid de Karmapa in het openbaar sprak sinds de aanvang van het onderzoek dat tegen hem loopt. Hij deed dit op aandringen van enkele duizenden Tibetaanse aanhangers die aan een mars hadden deelgenomen die begon bij het huis van Zijne Heiligheid de Dalai Lama in McLeod Ganj en eindigde bij het verblijf van Zijne Heiligheid de Karmapa in Kangra Valley, vele uren lopen van elkaar verwijderd. De mars was georganiseerd door de leiders van Free Tibet, die benadrukten dat het geen protestmars was, dus tegen niemand gericht, maar slechts een manier om hun ondubbelzinnige vertrouwen uit te spreken en hun steun te betuigen aan Zijne Heiligheid de Karmapa.

‘Normaal gesproken hebben we alleen op woensdag en zaterdag openbare audiënties,’ zei Zijne Heiligheid de Karmapa. ‘Maar vandaag zijn er zo veel mensen bij elkaar gekomen om te getuigen van hun liefde, oprechtheid en betrokkenheid, dat ik u graag wil toespreken om mijn oprechte dank te uiten. We bevinden ons in een moeilijke situatie, ontstaan door onbegrip, misverstanden en fouten. Ook Zijne Heiligheid de Dalai Lama maakt zich hier grote zorgen over.

‘India is voor de Tibetanen een tweede vaderland geworden. We hebben hier een toevluchtsoord gevonden en zijn hier blijven wonen. In tegenstelling tot het communistische China is India een vrij land, een democratische rechtsstaat. Daarom heb ik er alle vertrouwen in dat de dingen zich ten goede zullen keren en de waarheid boven tafel komt. Dus laten we kalm blijven. U hoeft zich geen zorgen te maken.

‘U hebt veel moeite moeten doen om hier te komen in de brandende zon, en ook daar ben ik u dankbaar voor. U bent met zo velen dat ik u niet persoonlijk kan ontvangen. Maar u kunt mij hier zien staan en ik zie u allen. Daarom zal ik u gezamenlijk mijn zegen geven.’

Behalve Dolma Gyari, de vicewoordvoerder van het parlement, stonden ook de volgende parlementsleden van de Tibetaanse Regering in Ballingschap bij Zijne Heiligheid de Karmapa op het podium, om hem hun steun te betuigen: Geshe Monlam Tharsi, Sonam Damdul, Sherab Tharchin, Tsering Youdon, Nawang Lhamo en Dawa Tsering.

Zijne Heiligheid sprak de menigte kalm en vol vertrouwen toe. Sinds de start van het onderzoek is Zijne Heiligheid bezoekers blijven ontvangen en hij neemt ook deel aan een belangrijke jaarlijkse rituele cyclus. Daarnaast verleent hij volledige medewerking aan het onderzoek.

(bron: www.kagyuoffice.org)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer