30 March 2020

Een eerbetoon aan Jamyang Choegyal Kasho (1938-2020)

Verklaring van de Tibet Foundation in London

We zijn zeer bedroefd over het overlijden van Jamyang Choegyal Kasho (in de volksmond bekend als Jamchoe-la binnen de Tibetaanse gemeenschap in Londen) in de vroege uren van 24 maart. We gedenken hem in onze gebeden en sturen onze condoleances naar zijn familie, vrienden en collega’s.

Jamchoe-la is de eerste Brits-Tibetaan (woonachtig in het VK) waarvan bekend is dat hij besmet is met het coronavirus (COVID-19). Jamchoe-la werd op 15 maart opgenomen in King’s College Hospital in Zuid-Londen na aanvankelijke griepachtige symptomen. Twee dagen later stelden artsen COVID-19 vast. Van Jamchoe-la was al bekend dat het ernstige onderliggende medische aandoeningen had.

Jane, die Jamchoe-la al sinds 1992 kent, zei dat hij altijd erg dankbaar was voor de medelevende medische zorg die hij kreeg van het personeel van het King’s College Hospital. Het ziekenhuis is een van de grootste en drukste academische ziekenhuizen van Londen, met een sterk profiel van lokale diensten.

Jamyang Choegyal Kasho werd geboren in Lhasa, Tibet, in 1938. Opgeleid in Tibet, India en Beijing, werd hij volledig vloeiend in de Chinese taal en denkwijzen, terwijl hij ook het Tibetaans en Engels beheerste. In 1991, na een carrière als ambtenaar op middelhoog niveau in Tibet, werd hij de eerste (en waarschijnlijk enige) Tibetaanse ambtenaar en partijlid van die rang die tijdens een officieel bezoek in het buitenland overliep. Vervolgens verbleef hij ongeveer 20 jaar in Londen als vertaler, adviseur en analist met uitzonderlijke bekwaamheid, samen met degenen die commentaren over hedendaagse Tibetaanse aangelegenheden bestudeerden en publiceerden.

Jamchoe-la was een filantropisch persoon en een genereuze voorstander van vrijwilligersorganisaties en liefdadigheidsinstellingen, waaronder de Tibet Foundation. Slechts een paar weken geleden heeft Jamchoe-la gedoneerd aan onze oproep “Give Elders Dignity” – ter ondersteuning van oudere Tibetaanse vluchtelingen in India en Nepal. Hij stuurde ook vaak geld naar zijn vrienden, zowel voor arme mensen als voor het laten uitvoeren van puja’s in India.

Zijn boek, “In the Service of the 13th and the 14th Dalai Lamas: Choegyal Nyima Lhundrup Kashopa – Untold Stories of Tibet”, werd in 2015 uitgegeven door Tibet House, Duitsland. Jamchoe-la wijdde zich jarenlang nauwgezet aan het produceren van dit boek, om te vertellen wat hij beschreef als de ‘Onvertelde Verhalen van Tibet’, gezien door zijn eigen ogen en familie-ervaring.

In het voorwoord schreef professor Robert Barnett, voormalig directeur van het Modern Tibetan Studies Program aan de Columbia University, New York, en mede-oprichter van het Tibet Information Network (TIN): ‘Het boek van Kashopa Choegyal is in veel opzichten uniek. Het geeft een gedetailleerd kijkje in de binnenwereld van de Tibetaanse elite-politiek in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het richt zich op het laatste decennium van de periode tussen de invasies van Lhasa door legers uit China in 1910 en 1950 en beschrijft het leven en denken van zijn vader, een vooraanstaande regeringsfunctionaris in die tijd. Verschillende werken over dat tijdperk zijn de afgelopen jaren in het Engels verschenen, geschreven door andere vooraanstaande aristocraat-functionarissen of hun nakomelingen, waaronder ten minste vijf door de Dalai Lama of zijn naaste familie. Maar die schrijvers en hun onderdanen waren in 1959 gevlucht voor de Dalai Lama en hadden weinig kennis van de gebeurtenissen in Tibet na hun vertrek, evenals van een beperkte bekendheid met de Chinese taal of politiek. Dit boek is dus het eerste in zijn soort en het eerste dat in het Engels is geschreven zonder een spookschrijver of tussenpersoon door een Tibetaan die is opgegroeid en opgeleid in het Chinese systeem. ‘

Prominent Tibetaanse historicus en Canada Research Chair in Religion and Society in Azië aan de Universiteit van British Columbia, professor Tsering Shakya schreef ook: “Jamyang Choegyal heeft een overtuigend verhaal geschreven. …. Terwijl hij schrijft, schrijft hij niet wat een objectieve geschiedenis zou kunnen worden genoemd, maar de waarheid zoals hij en zijn familie die zien. Toch is het een openhartig en gedetailleerd verslag van een belangrijke Tibetaanse historische periode en als zodanig een venster op het politieke leven van Tibet. De publicatie van het boek draagt ​​bij aan ons begrip en kennis van Tibet. Door dit boek te schrijven, heeft Jamyang Choegyal trouw het geheugen van zijn vader gediend, maar ook een bron van informatie verschaft over de recente geschiedenis van Tibet voor toekomstige generaties Tibetanen, voor wie de herinnering aan een eens vrij en onafhankelijk Tibet zeker inspiratie zal bieden.”

Jamchoe-la wordt overleefd door zijn dochter en een kleinzoon in Tibet.

(Door Tsering Passang, Tibet Foundation UK)

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...