30 juni 2015

80ste verjaardag Dalai Lama gevierd in Tibet, ondanks harde Chinese aanpakEen groep Tibetaanse vrouwen in de graslanden vieren de verjaardag van de Dalai Lama in een gebied in Amdo, onder het dragen van de traditionele Tibetaanse jurk.

Deze afbeelding toont een heiligdom, in een klooster in Rebkong (Chinees: Tongren) in Qinghai, waar monniken op 22 juni een gebedsceremonie hielden en de Dalai Lama’s verjaardag vierden.

Deze foto toont een verjaardagsviering in de graslanden van monniken van een klooster in de gemeente Tsekhog (Chinees: Zeke Xian) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Malho (Chinees: Huangnan)) in het Tibetaanse gebied Amdo.

Monniken in de provincie Gade in Golok (Chinees: Guoluo) in Qinghai vierden de verjaardag op 22 juni (2015). Deze foto toont een afbeelding van de Dalai Lama op een troon met traditionele offerandes op de voorgrond.

Monniken in het Meyshe klooster in de stad Tsoe, Kanlho, Gansu, vierden de verjaardag op 22 juni

Deze afbeelding uit de provincie Machen in Golog (Chinees: Guoluo) in Qinghai legt een moment vast, waarop monniken en de lokale bevolking de 80ste verjaardag vieren. De foto aan de linkerkant toont de 10de Panchen Lama, alom gerespecteerd onder Tibetanen vanwege zijn hartstochtelijke verdediging van de Tibetaanse taal, religie en cultuur.

Dit foto van de verjaardagsvieringen is uit Rebkong (Chinees: Tongren) in Qinghai.

De verjaardagsviering in Serthar (Chinees: Seda), Kardze (Chinees: Ganzi), Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham), waar de lokale bevolking en monniken op 22 juni in de graslanden bijeen zijn.

Monniken in het Kangtsa klooster, Tsoshar, Qinghai vierden de verjaardag op 22 juni.

Een Tibetaanse man in Amdo markeerde de verjaardag voor een altaar in zijn huis, waar thangkas en foto’s werden tentoongesteld.

Een foto van een eenvoudige en persoonlijke viering in een studentenflat in Lanzhou, Gansu. Het afbeelding toont een kleine foto van de Dalai Lama met een khatag (witte zegensjaal) en een traditionele offerande.De 80ste verjaardag van de Dalai Lama werd in het weekend van 21-22 juni in Tibet gevierd met ontroerende en devotionele ceremonies in kloosters, in de graslanden en in het centrum van Lhasa, ondanks het gevaar voor strafmaatregelen van de Chinese regering voor Tibetanen, die hun trouw aan de Tibetaanse leider uiten.

Afbeeldingen en films uit Tibet tonen Tibetanen, die zich verzamelen om zijn verjaardag (6 juli in het Westen, en 21 juni in de Tibetaanse kalender) te vieren door het uitstallen van botersculpturen, gebedsceremonies, offerandes voor grote afbeeldingen van de Dalai Lama, en het traditionele oprichten van gebedsvlaggen in de wind. 

De viering vond plaats ondanks de in veel gebieden van Tibet aangescherpte veiligheidsmaatregelen, waarbij ambtenaren in de Tibetaanse gebieden waarschuwen tegen bijeenkomsten om de belangrijke verjaardag te vieren. De afgelopen jaren is in Tibet iedere poging om in het openbaar de Dalai Lama’s verjaardag te vieren verboden. De vanuit verschillende gebieden in Tibet verstuurde foto’s en videoclips laten zien: 

  • Verjaardagstaarten met kaarsen geplaatst vóór een op een laptop weergegeven afbeeldingen van de Dalai Lama Bijeenkomsten van honderden mensen in een sneeuwstorm van “windpaard” gebedsvlaggen (op papier geschreven gebeden) met pluimen van wierook op de achtergrond 
  • Kinderen met de handen in gebedspositie voor altaren met grote afbeeldingen van de Dalai Lama 
  • Tibetanen, die het Potala Paleis in Lhasa, de voormalige woning van de Dalai Lama, omwandelen
  • Tibetaanse nomaden, die zich verzameld hebben om traditionele liederen te zingen op verjaardagspicknicks 
  • Reciterende monniken in kloosters vóór afbeeldingen van de Dalai Lama In Lhasa liepen grote aantallen Tibetanen op traditionele wijze rond de voormalige woning van de Dalai Lama, het Potala Paleis. 

In Golog (Chinees: Guoluo), Qinghai, verzamelden honderden Tibetanen zich bij het Jonang Chamda klooster om gebeden voor een lang leven voor de Dalai Lama te reciteren en ook om een oudere gerespecteerde monnik, wiens geboorte datum binnen dezelfde maand viel, te huldigen. 

Monikken van het Khagya Toe klooster in de prefectuur Kanlho (Gannan) in Gansu betoonden eer voor een portret van de Dalai Lama, waarbij ze in twee rijen wierook en ceremoniële sjaals aanboden, zo meldde een Tibetaanse bron aan Radio Free Asia. “Ze redde ook de levens van vele vogels, die eerder waren gevangen genomen en lieten hen weer vrij”, aldus dezelfde bron (RFA, 24 juni 2015). Monniken in Rongpo klooster in Rebkong (Chinees: Tongren), Qinghai en het Meyshe klooster in de stad Tsoe (Chinees: Hezuo), de hoofdstad van Kanlho (Chinees: Gannan) in Gansu, markeerden ook de verjaardag met een gebedsdienst. In een door ICT bekeken video clip riepen Tibetanen op voor de zo spoedig mogelijke terugkeer van Dalai Lama naar Tibet.[1] 

Een Tibetaan uit Amdo zei: “In de zomer gaan Tibetanen vaak op picknick naar de graslanden, weg van de stedelijke gebieden waar ze door de autoriteiten gemakkelijker in de gaten worden gehouden. Dus de meeste van de viering van de verjaardag vonden plaats in deze gebieden met familie en vrienden, waarbij de lokale gemeenschap bijeenkomt met grote foto’s van Zijne Heiligheid of thangkas van de Bodhisattva van mededogen[2], ten toon gestald op geïmproviseerde tronen met offerandes van fruit, met liederen en dansen in verband met de 80ste verjaardag.” 

Volgens verschillende Tibetaanse bronnen werden de ceremonies niet door de plaatselijke overheid stop gezet. In sommige gevallen gingen Tibetanen onopgemerkt naar afgelegen gebieden in de graslanden om te picknicken en de verjaardag te vieren. 

Dit was in tegenstelling tot een incident op de Dalai Lama’s verjaardag in 2013, toen de politie het vuur opende op Tibetanen, die in Tawu (Chinees:Daofu), in het oosten van Tibet, vreedzaam het feest vierden en minstens tien mensen verwonden. Andere Tibetanen werden opgepakt en in hechtenis gemarteld.[3] 

Voetnoten:
[1] ICT geeft een link naar de video, vanwege bezorgdheid over de veiligheid van de afgebeelde Tibetanen. 
[2] Tibetanen geloven dat de Dalai Lama is een manifestatie is van de Bodhisattva van mededogen, Avalokiteshvara. 
[3] ICT-rapport, 26 juli 2013, http://www.savetibet.nl/nieuws-agenda/nieuwsoverzicht/2013/augustus-2013/schietpartij-in-tawu-op-dalai-lamas-verjaardag-update/

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer